Publicat: 5 Mai, 2019 - 00:00
Share

”Nume­roa­se dialoguri (din volumul de interviuri „Malul stâng întreabă malul drept”), mărturisește autoarea, le-am scris în cadrul proiectului „De ce Republica Moldova rămâne o terra incognita pentru România?”, susținut de Institutul Cultural Român (2009-2010). Majoritatea interviurilor au fost publi­cate în ziarul Jurnal de Chișinău, căruia îi mulțumesc și pe această cale.”

Autoarea a intervievat (între 2010 și 2017) 44 mari personalităţi din România: de la Alteţa Regală Principesa Margareta și Principele Radu, până la mari personalităţi din politică, literatură, teatru, arte plastice - Dan C. Mihăilescu, Ileana Mălăncioiu, Teodor Baconschi, Alex. Ștefănescu, Eugen Negrici, Horia-Roman Patapievici, Ion Caramitru, Ştefan Oprea, Cristian Hadji-Culea, Magda Cârneci, George Vulturescu, Florin Iaru, București, Al. Cistelecan, Ioan Es. Pop, Ioana Ieronim, Radu Vancu, Claudiu Komartin, Alexandru Tomescu, Tudorel Urian ș.a. Potă, dramaturg și jurnalist cultural, Irina Nechit se mișcă cu dezinvoltură în toate domeniile de interes ale intervievaților. Printre intervievații de pe malul drept se numără Ion Sapdaru Liliana Corobca, Eugenia Guzun,  Vladimir Bulat, oameni de cultură cu diferite profesii stabiliți în România după 1991.

Născută în 1962, Irina Nechit este o poetă din generația postmodernistă, Irina Nechit este cunoscută și pentru articolele sale despre artă și diverse probleme ale culturii, publicate în special în săptămânalul Literatura și Arta. Este căsătorită cu poetul și prozatorul Nicolae Popa.

 

 

Irina Nechit - Malul stâng întreabă malul drept. Interviuri. Editura Junimea. Colecția Dialog XXI. 252 pag.

 

 

Topic: 

Format: