1 august 2021

Lecturi de weekend: Matilda. Prim-balerina Teatrului Imperial Rus și amanta Țarului Nicolae al II-lea

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Dicționarele consemnează pe larg amănunte din viața Matildei-Marie Feliksovna Kșesinskaia (1872-1971), cunoscută și ca Prințesa Romanovskaia-Krasinskaia, după căsătoria ei. A fost o balerină de origine polonă, dintr-o familie nobilă, dar născută în Rusia. A studiat la Școala de Balet Imperială din Sankt Petersburg, a intrat în teatru în 1890, iar cinci ani mai târziu era Prima Ballerina Assoluta. Avea o tehnică strălucită, farmec și frumusțe, drept care nu numai a răzbit imediat, ci a zdrobit și inimi. A avut legături strînse cu familia imperială, s-a spus că ar fi fost amanta viitorul țar Nicolae al II-lea, înaintea căsătoriei acestuia și pe când ea nu avea decât 17 ani, iar mai târziu s-a căsătorit ea însăși cu Marele Duce Andrei, vărul Țarului Nicolae al II-lea.

Scriu editorii:

„Născută în Rusia țaristă, într-o familie de artiști, Matilda Kșesinskaia a studiat baletul de la o vârstă fragedă, dovedind un talent ieșit din comun. În cadrul spectacolului de debut s-a făcut remarcată nu doar de către țar și de către țarină, profund impresionați de măiestria sa, ci și de către țarevici, care a fost de-a dreptul vrăjit de frumusețea ei. Între cei doi tineri s-a înfiripat o poveste de dragoste romantică și tragică, deopotrivă, care a durat mai bine de trei ani, până când Marele Duce s-a logodit cu viitoarea împărăteasă Alexandra.

Autoarea își descrie într-un mod plin de culoare cariera, prieteniile și dușmăniile, dar și amorurile, căci a fost iubita lui Nicolae al II-lea și a doi Mari Duci, dintre care unul, Andrei Vladimirovici, vărul ultimului țar, i-a devenit soț.

Dragoste și trădare, lux aristocratic și sărăcie lucie, război și pace – această poveste le are pe toate, reușind să captiveze și, totodată, să deschidă o fereastră spre una dintre cele mai fascinante perioade din istoria Rusiei: ultimele decenii ale imperiului și Revoluția Roșie care a adus sfârșitul unei lumi.”

Matilda Kșesinskaia – Matilda. Prim-balerina Teatrului Imperial Rus și amanta Țarului Nicolae al II-lea. Traducere de Alina Bâltâc. Editura Corint istorie. 416 pag.