Publicat: 21 Martie, 2020 - 00:00

Stefan Ahnhem a debutat în 2014 cu romanul „Victimă fără chip”, care a fost cel mai bine vândut thriller scandinav și a câștigat „Premiul pentru cel mai bun roman polițist al anului” în Suedia. L-am semnalat la această rubrică în urmă cu aproximativ un an. Era primul din seria Fabian Risk, ce îl are drept protagonist pe detectivul cu același nume, prelungită cu alte șase cărți. Următoarele două au fost „Al nouălea mormânt” și „Minus optsprezece grade”, apărute între timp și în traducere în română. Ieri l-am semnalat pe primul dintre ele, astăzi, pe cel de-al doilea, „Minus optsprezece grade”.

Stefan Ahnhem s-a născut în Helsingborg, Suedia, şi în prezent locuieşte în Stockholm. Timp de mulţi ani a fost scenarist şi a lucrat, printre altele, la adaptarea pentru televiziune a seriei „Kurt Wallander“ a lui Henning Mankell. Este membru al comitetului director al Uniunii Scriitorilor din Suedia. Cărţile lui Stefan Ahnhem au fost sau urmează să fie publicate în peste 27 de ţări.

Acțiunea se petrece și de această dată în sudul Suediei și nordul Danemarcei, angrenând o mulțime de personaje, în centrul lor aflându-se detectivul Fabian Risk și polițista Dunja Hougaard. O acțiune și mai complicată decât în precedentele romane, cu desfășurări în paralel în ambele țări, cu curse contracronometru ale protagoniștilor, cărora le este pusă în pericol de multe ori chiar viața.

Scriu editorii: „O urmărire în mare viteză cu maşinile se încheie cu o tragedie, în timp ce una dintre maşini plonjează de pe cheiul din portul Helsingborg. Pe scaunul şoferului se află unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din domeniul IT din Suedia. Primele indicii duc cu gândul la un accident, dar o examinare mai atentă a cadavrului arată că acesta a fost îngheţat. Mai ciudată însă este data morţii: cu două luni înainte de accidentul din port.

Au trecut doi ani de la evenimentele din Victimă fără chip. Fabian Risk a profitat de liniştea de la serviciu pentru a se concentra asupra familiei, în timp ce, peste strâmtoare, în Danemarca, Dunja Hougaard a îmbrăcat încă o dată uniforma, de această dată ca poliţist. Când o persoană fără adăpost este omorâtă în mod brutal în bătaie, Dunja nu se poate abţine şi începe o anchetă proprie. Curând, indiciile o poartă în Suedia şi la Helsingborg, unde Risk investighează cazul bizar al milionarului îngheţat.”

Doi gemeni răzbunători pentru ororile la care au fost supuși pe când erau adolescenți hotărăsc să se răzbune, ucid cu sânge rece mai mulți milionari pe care îi jefuiesc înainte să-i înghețe și le acaparează averile. Pentru capacitatea lor de a se deghiza și de a acțiunea unul în locul/și în continuarea celuilalt, aproape nimeni nu poate ajunge la ei, în afara detectivului Risk. În paralel, un grup de adolescenți răzvrătiți ucid fără scrupule oameni ai străzii, în chinuri cumplite și-și promovează isprăvile pe internet.

Firește, acțiunea este mult mai complicată și romanul merită citit. Probabil cel mai bun de până acum al seriei, cu un final cu totul surprinzător.

„Jos pălăria în fața lui Ahnhem!” – Kirkus Reviews.

 

 

Stefan Ahnhem – Minus optsprezece grade. Seria Fabian Risk, vol. 3. Traducere din limba engleză și note de Dana-Ligia Ilin. Editura Litera, colecția Buzz books. 600 pag.

 

 

Topic: 

Format: