Publicat: 4 Martie, 2018 - 00:00

Cel de-al treilea titlu apărut în noua colecție a editurii Crime Scene Press, păstorită de neobosiții George Arion și Alexandru Arion, este cel de față, un roman clasic.

De multe ori e util, necesar și în mod cert plăcut să mai deschidem câte un titlu clasic, pe care îl vom fi citit cu ani în urmă. E ceea ce putem face cu romanul de față, scris acum 110 ani, traduse de multe ori, tipărit și retipărit, dar rămas la fel de captivant și care, ținând cont de momentul apariției, este cât se poate de modern. Autorul, Gaston Leroux, a fost avocat, cronicar judiciar, a publicat mai multe romane – cel de față, primul, i-a adus celebritatea, cum o va face și un altul nu mai puțin faimos, Fantoma de la operă.

Misterul camerei galbene este primul episod al aventurilor tânărului reporter Joseph Josephin, zis Rouletabille, erou al mai multor romane ale lui Leroux. Domnişoara Mathilde Stangerson, fiica savantului Joseph Stangerson merge la culcare în Camera Galbenă din castelul Glandier. Deodată, în liniştea casei răsună un foc de pistol şi tânăra ţipă după ajutor. Tatăl său şi un servitor aleargă spre camera încuiată şi găsesc fata rănită – singură! Nu există nicio altă ieşire, în afară de uşa care era încuiată şi de fereastra cu zăbrele. Cum a scăpat atacatorul? Rouletabille, personaj inteligent, ingenios și plin de îndrăzneală, află răspunsul la enigmele care păreau insondabile, rezolvând misterul încăperii zăvorâte.

Romanul a fost adaptat pentru cinematograf sau televiziune nu mai puțin de șapte ori, în 1919, 1930, 1947, 1949, 1965, 2003.

Citiți-l sau recitiți-l – o încântare!

 

 

Gaston Leroux – Misterul camereie galbene. Crime Scene Press, colecția Clasic. Traducere din limba franceză de Rodica Chiriacescu. 330 pag.

 

Topic: 

Format: