Publicat: 20 Martie, 2020 - 00:00

În anul 2019 în care a apărut traducerea cărții pe care o semnalăm, în Franța era lansat un fim realizat de Rémi Bezançon, după romanul publicat în 2016 și ajuns bestseller.

Romanul este povestea unui bibliotecar care a adoptat ideea unui scriitor de a înființa o bibliotecă a manuscriselor refuzate de edituri. Se întâmplă într-un orășel din Bretania. Ani mai târziu, o tânără editoare și iubitul ei vizitează orășelul și descoperă pe rafturile bibliotecii un manuscris intitulat „Ultimele ore ale unei povești de iubire” semnate de un oarecare Henri Pick. Tânăra hotărăște să-l găsească pe autor, află că murise cu doi ani mai înainte, decide să-i găsească familia spre a obține acordul de a publica manuscrisul. Cartea e publicată, obține un imens succes, toată lumea vrea să afle cât mai multe despre enigmaticul autor ajuns un „fenomen”, despre existența sa secretă. Se publică 300000 de exemplare, apare o traducere în germană, toată presa vorbește de carte și de autor, viața văduvei și a fiicei lui Henri Pick se schimbă radical, nimic nu mai e ce a fost. Firește, și celor doi care au descoperit manuscrisul refuzat li se schimbă viețile.

La lansarea traducerii în limba română, Adina Dinițoiu considera că avem de-a face cu un roman spumos, amuzant și, deși în prima jumătate se axează pe lumea editorială, pe ce înseamnă descoperirea unui roman, ce înseamnă să faci marketing pentru a-l vinde bine, toate excelent adaptate la lumea franceză, după ce trecem de acest prag observăm că avem și o analiză fină a relațiilor umane, a modului în care apariția acestui roman neașteptat de bine scris de către un om insipid care a făcut parte din comunitate, schimbă în mod radical destinele celor rămași în urma sa. În final, ceea ce la început părea amuzant se transformă în tragic, lăsându-de să observăm caracterul tragic al unora dintre modificările prin care trec protagoniștii.

 

 

David Foenkinos – Misterul Henri Pick. Editura Nmeira, colecția Babel. Traducere din limba franceză de Cristina Nan. 277 pag.

 

 

Topic: 

Format: