20 septembrie 2021

Lecturi de weekend: Mör

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Din octombrie 2004 până în septembrie 2005, șase tinere femei britanice au fost răpite la câteva săptămâni distanță una de cealaltă. Ucise și mutilate. De fiecare dată, la locul răpirii, a fost găsită o pungă de congelator cu fermoar care conținea pantofii lor. Cadavrele au fost abandonate în cartierul Tower Hamlets. În aceeași perioadă fuses eucis și ibitul lui Alexis Castells. A fost prins un făptuitor, judecat și închis. După nouă ani, crime identice reapar în Suedia. Să fi fost condamnată o persoană care nu era vinovată?

În anchetarea lor se implică cele două prietene, Emiliy Roy, un profiler canadian care lucrat cu poliția britanică și Alexis Castells, scriitoare. Alexis o întâlnise pe Emily Roy cu patru ani în urmă, în timp ce se documenta pentru romanul ei despre criminalul în serie, scoțianul Johnny Burnett. Iar cazul Ebner le apropiase. În ce o privește pe Emily Roy, de   șaisprezece ani inventariază toate crimele din Europa. Crimele de la Tower Hamlets fac parte din ele. Strangularea, mutilările și poziționarea cadavrului sunt identice în ambele cazuri, adică în urmă cu nouă ani și astăzi. Un ca cât se poate de complicat. Lăsăm cititorul să-l deslușească.

Cum spune și subtilul traducerii pe care o semnalăm astăzi, romanul este al doilea thriller din seria Emily Roy și Alexis Castells. Autoarea, Johana Gustawsson, născută la Marsilia, în 1978, este o scriitoare franceză de thrillere şi romane poliţiste istorice. A fost jurnalistă pentru televiziunile şi presa franco-spaniolă, este căsătorită cu un suedez şi trăieşte la Londra. Şi-a publicat primul roman în 2015, pentru care a primit premiile Nouvelle Plume d’argent, Marseillais du Polar, Balai de la Découverte şi Balai d’Or. Cu primele două romane ale seriei sale thriller Johana Gustawsson a cucerit douăzeci de ţări, iar seria urma să fie transpusă pe ecran de grupurile Banijay şi Alexandra Lamy.

„Block 46”, romanul care a fost lansat la București în urmă cu doi ani, în prezența autoarei, este un amestec de poliţist şi roman istoric. La Falkenberg, în Suedia, comisarul Bergström descoperă cadavrul mutilat al unei femei, care se dovedeşte a fi o creatoare de bijuterii cu expoziţii în Marea Britanie. La Londra, un renumit profiler, Emily Roy, anchetează o serie de asasinate ale unor băieţi care prezintă răni similare cu victima suedeză, între care traheea extirpată, ochii scoşi şi o literă gravată pe braţul drept – Y în cazul băieţilor, X în cazul femeii, toate literele orientate diferit, până la urmă „o operă dedicată gloriei ideologiei naziste”.

La fel de incitant, poate chiar mai mult, și tot un amestec de istorie și actualitate, este romanul de față. „Mör” însemană în suedeză fraged și se referă la carne. Scriu editorii: „Mör – este un roman plin de feminitate care explorează dorințele, senzațiile, profunzimile, nebuniile legăturilor de familie. Familii fericite, familii disfuncționale sau pe cale de disoluție, care transmit, în mod conștient sau nu, mesaje pline de violență.”

Johana Gustawsson – Mör. Al doilea thriller din seria Emily Roy și Alexis Castells. Traducere din limba franceză de Edith Negulici. Editura Tritonic. 354 pag.