20 septembrie 2021

Lecturi de weekend: „NOI vresus EI. Eșecul globalismului”

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„La nici doi ani de la alegerea lui Donald Trump ca președinte al Americii – scrie prefațatorul, politologul Cristian Pîrvulescu -, Ian Bremmer încearcă, în NOI versus EI. Eșecul globalismului, o explicație a acestui paradox: de ce într-o democrație consolidată și cu stabilitate multiseculară poate fi ales un populist ca președinte. Să fie un accident?

Cunoscut ca un specialist în relații internaționale (este te­oreticianul aplicării curbei J la relațiile internaționale), fonda­tor și președinte al uneia dintre cele mai dinamice companii de analiză de risc și consultanță din lume, Eurasia Group, editorialist la Time și Financial Times, un obișnuit al platou­rilor de televiziune americane, Ian Bremmer analizează cu lu­ciditate în această carte reacția mondială a celor ce se simt dezavantajați împotriva globalizării și pune un diagnostic sumbru: <<Lucrurile trebuie să devină cu mult mai rele, înde­osebi pentru câștigători, înainte ca ele să devină mai bune pentru toți ceilalți. Aceasta reprezintă eșecul fundamental al globalismului.>>”

Ian Bremmer este pesimist în privința globalizării și identifică patru cauze ale adân­cirii faliei dintre cei care beneficiază și cei care pierd de pe urma globalizării: cauze economice (în primul rând, creșterea inegalității dintre cei ce au și cei ce n-au deloc), cauze socioculturale (contactul dintre purtătorii unor culturi și va­lori diferite, chiar opuse, facilitat de globalizare), cauze securitare (criza identitară și temerile legate de tero­rism și imigrație, cu toate fenomenele pe care le antrenează, pun securitatea în diferitele sale ipostaze pe un loc prioritar, neglijând în schimb drepturile omului și libertățile) și cauze care ţin de impactul crizei tehnologice (consecință a dublei revoluții, cea a internetului și a dezvoltării rețelelor sociale, dar și a robotizării.)

Globalizarea a tulburat nu numai Statele Unite ale Americii și Europa, ci și țările în curs de dezvoltare. In conceptia lui Bremmer, toate natiunile se confrunta cu o alegere dificilă: fie „construiesc ziduri”, fie reînnoiesc înțelegerile dintre cetățeni si guverne in feluri care să le permita ambelor părți să facă față unei lumi de interdependentă în crestere. Cartea aceasta este, deci, despre urmări și despre schimbările politice, economice si tehnologice care se petrec in lume si despre divizările accentuate pe care le vor crea ele intre viitoarele valuri de câștigatori si perdanti.

„O analiză concludentă a fenomenelor concomitente Trump / Brexit și un avertisment sumbru asupra viitorului.” – Kirkus Reviews

Ian Bremmer – NOI versus EI. Eșecul globalismului. Traducere din engleză de Radu Săndulescu. Prefață de Cristian Pîrvulescu. Ediutra Cotint Future. 191 pag.