4 octombrie 2022

Lecturi de weekend: Noir de Brașov”

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Inițial gândit ca un uriaș volum cu titlul „Noir de Transilvania”, proiectul a fost regândit într-o formă mai concentrată, lăsând loc în viitor unor posibile dezvoltări punctuale.Așadar „Noir de Brașov” are zece povestiri, cu zece autori și un singur oraș.

Merită să reproducem precizările editorilor, pentru a înțelege de ce ”Noir de Brașov”. Aventura volumelor colective „Noir de…” a pornit de la o… editură americană care și-ar fi dorit un „Bucharest Noir” cu 10 povestiri, corecte politic, reprezentând geografic uniform suprafața capitalei, cu autori de toate genurile, religiile, vârstele și rasele… Cartea n-a apărut în conceptul inițial.

Dar s-au găsit 18 autori („bucureșteni, bănățeni , ardeleni și tot așa, după cum ne cunoșteam…”) care au scris povești pentru „Noir de București”, o carte de peste 500 de pagini, apărută în 2017. Au urmat „Gastro Noir” în 2018 și „Noir de Timișoara”, coordonată de Daniel Timariu, în 2019.
Acum, ”Noir de Brașov”, cu zece autori. Din cei zece, opt nume au fost deja în echipa precendentelor „Noir de…” și au în portofoliu destule volume personale: Teodora Matei, Dănuț Ungureanu, Lucia Verona, Tony Mott, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib, Lucian-Dragoș Bogdan; un autor a publicat doar proză scurtă: Rebeca Cojocaru; și există și un debutant: Radu Costescu.
De ce Brașov și nu alt mare oraș al Transilvaniei? se mai întreabă autorii culegerii. Și explică:
Din două motive: Primul pentru că o mare parte dintre autori, chiar ne-brașoveni, au o iubire pentru Brașov. Să nu uităm că a mai existat cu proiect localizat în apropiere: „Domino 2: Misterele Râșnovului”, unde au contribuit șase autori, mare parte dintre ei recidivând în carte pe care sperăm să o citiți.
Iar al doilea (pragmatic): sprijinul oferit (eleganță și prietenie) de un mare jucător local, acum național și internațional, din piața de carte – Libris.ro cu tot cu Librăria Șt. O Iosif de pe Mureșenilor și cu minunatele festivaluri pe care le organizează de ani buni în Piața Sfatului.

Povestirile fiind polițiste, nu vom vorbi despre subiectele lor. Vă vom îndemna să le citiți.

Noir de Brașov – Povestiri reunite de Tony Mott și Bogdan Hrib. Editura Tritonic. 341 pag.