Publicat: 28 Ianuarie, 2018 - 00:00
Share

”Acum câțiva ani, George Arion și cu mine am înjghebat o antologie, tradusă cu greu în engleză – mărturisește Bogdan Hrib în Argument. S-a numit Romania Noir. Doream să arătăm străinilor că și la noi se scrie bine mystery & thriller. De atunci am avut un vis. Acest vis – al unui nou buchet de povești, doar ale capitalei. Apoi, un editor american, care are o serie noir dedicată capitalelor lumii, a fost tentat de un Bucharest Noir. Din motive necunoscute – probabil financiare – proiectul s-a împotmolit. Dar o mare parte dintre texte erau adunate. Am considerat corect, necesar și moral să susțin acest proiect și să-l îmbogățesc – pornind de la cei 13 autori inițiali, acest volum cuprinde 18 povestiri.” Toți cei 13 autori sunt apropiați de și de regulă promovați de Editura Tritonic. Firește că, în țară, mai sunt mulți alți autori de texte polițiste (în fond există chiar și o editură consacrată acestui gen literar), dar chiar și așa, inițiativa, care nu avea cum să fie exhaustivă, merită toate laudele.

Sunt 18 povestiri foarte diverse, în stil și în dimensiuni. Tot autorul antologiei explică modul cum a alcătuit-o: a încercat inițial să le așeze în ordinea alfabetică a autorilor, apoi să le grupeze pe cartiere, în final a găsit patru teme care să cuprindă întregul volum. ”Personajele sunt foarte diferite, la fel ca și situațiile. De la umor la cruzime, de la povești cu aromă istorică la anchete clasice, toate poveștile alcătuiesc, sper eu, un univers reprezentativ pentru viața de zi cu zi din capitală.”

N-o să le comentăm în acest text de prezentare, nici nu vom spune prea multe, lăsând surpriza întreagă cititorilor (doar sunt texte polițiste sau aproape polițiste!). Vom cita însă sumarul, din alcătuirea căruia vă veți face o idee:
I. D-ale poliției: Dănuț Ungureanu - Câteva zile cu Angel; Daniel Octavian Bejan - Dacă într-o seară, vreun zid; Michael Haulică - Gâtul din Tei; Ștefan D. Guță - Noapte în Gara de Nord; Bogdan Hrib - Crimă de cartier; Daniel Timariu – Sara; Ligia Enache - Care e visul tău?
II. Poveștile orașului: Horia Gârbea - Generația a treia; Olga Delia Mateescu - Fantoma din Lacul Morii; Bogdan Teodorescu - Bătrâna și casa.
III. „Detectivi” de București: Petru Berteanu - Sub vrăbii și sub mierle;  Lucia Verona - Câteva momente din viața unui anticar; Tony Mott - Vin roșu pentru soțul meu; Teodora Matei - Poveste pe strada Armenească.
IV. Întâmplări „civile”: Dan Rădoiu - Trafic de organe; Anamaria Ionescu – Personajul; Silvia Chindea - Întâmplări anodine; Lucian-Dragoș Bogdan - Colții ascunși ai orașului.

Un volum în care, oricare v-ar fi pretențiile, cu certitudine veți găsi texte agreabile de citit.

 

Noir de București. O antologie de Bogdan Hrib. Editura Tritonic, colecția Mystery & thriller. 534 pag.

 

 

 

 

Topic: 

Format: 

Tags: