Publicat: 6 Septembrie, 2019 - 00:00
Share

În ultimii trei ani, Editura Tritonic a publicat trei antologii „noir” adică antologii cu povestiri polițiste sau aproape polițiste -  „Noir de București” (2017) și „GastroNoir” (2018), ambele realizate de Bogdan Hrib. Cu cartea alcătuită acum de Daniel Timariu tema iese din București și se oprește la Timișoara. De ce ales Timișoara și cum a ajuns să alcătuiască antologia i-a spus Daniel Timariu într-un interviu acordat lui Michael Haulica, apărut în ”Literomania”: „Acum trei ani, când editorul Bogdan Hrib a lansat ideea unui <<Noir de București>>, eu pregăteam un volum de povestiri SF & Fantasy și nu aveam nici un cunoscut care să scrie povestiri polițiste; eram înconjurat de sefiști. În cei doi ani, cât a durat conceperea volumului, gusturile s-au mai schimbat, în sensul în care a crescut interesul cititorilor pentru scriitorii români și, în particular, a crescut apetența pentru povestirile mystery & thriller. Cu toate astea cred că niciunul dintre autorii lui <<Noir de București>> nu a anticipat succesul seriei. Am fost alături de Bogdan la multe târguri de carte unde cititorii au fost plăcut surprinși de volum, de idee și, cred eu, de faptul că există atâția scriitori români contemporani de literatură polițistă. (...)Așa am ajuns la <<Noir de Timișoara>>. Pe ocolite, trecând musai prin cele două volume care au deschis apetitul multor autori de alte genuri spre literatura polițistă. Ideea nu știu cui a aparținut, probabil lui Bogdan Hrib, sau poate mie, cu adevărat important a fost momentul în care m-am aruncat să mă ocup de strângerea prozelor. I-am avut în permanență aproape pe Lucian-Vasile Szabo, Lucian-Dragoș Bogdan și Teodora Matei, colegi de editură și de volume. Încă ceva: seria nu se termină cu acest Noir, ea va continua în toamnă cu <<BalkaNoir>>, un volum de proză polițistă scris de autori din Balcani; proiect inițiat de o editură grecească și în care regăsim trei autori români: Lucia Verona, Bogdan Hrib și Lucian-Dragoș Bogdan. (…) Fiind un debutant în realizarea unei antologii, am început cu stângul, adică am întrebat pe toată lumea din Timișoara dacă ar fi interesată de un astfel de volum. Să scrie, să citească, ce mai conta, eram entuziast și optimist. Cu adevărat îngrijorător a fost când mi-am dat seama că verba volant, scripta manent și că era musai să fiu ceva mai organizat, altfel încrederea acordată va fi retrasă cât ai clipi. Așa că am conceput un e-mail și l-am trimis multor autori, respectiv Lucian-Vasile Szabo a vorbit și el cu o seamă de autori timișoreni.”

Cu o excepție (Eugenia Crainic), prozele din volum sunt semnate de autori care au publicat cărți la Tritonic. Probabil o întâmplare.

Aceștia sunt: Bogdan Hrib – „O zi la Timișoara”; Cristian Vicol – „Acolo unde se rotește mierla”; Lucian-Dragoș Bogdan – „Povestea Generalului”; Lucian-Vasile Szabo – „Parcul Catedralei”; Anamaria Ionescu – „Efectul Baskerville”; Eugenia Crainic- „Ioana draga!”; Daniel Timariu – „Sofia”; Ciprian-Ionuț Baciu – „Unde ețti, Alexandra?”; Teodora Matei – „Blue de Timișoara”; Cătălina Fometici – „Urme de stiletto roșii”. Nu vom vorbi mai mult despre povestiri, fiind polițiste, lăsăm surpriza cititorilor.

Daniel Timariu mai spunea, la lansarea volumului: „Genul noir fiction s-a detașat de genul hardboiled după cel de-al doilea război mondial, devenind mai cunoscut la noi via scandinavian noir. Specific lui este faptul că <<detectivul>> nu mai este neapărat un polițist și nu întotdeauna anchetatorul este de partea legii. Corupția, interesele personale, sau constrângerile sociale făcând ca diferența dintre bine și rău, dintre negru și alb să devină greu de distins.”

Daniel Timariu, programator de profesie, este, din 2014 și scriitor de literatură SF & Fantasy. A publicat multe proze în revistele de profil. Are mai multe volume și este prezent în mai multe antologii.

Așadar, o antologie cu zece viziuni distincte despre oTimișoară aflată între lege și ordine. Povestiri scrise în special de timișoreni.

 

 

 

Noir de Timișoara. Povestiri reunite de Daniel Timariu. Editura Tritonic. 313 pag.

 

 

Topic: 

Format: