Publicat: 9 Noiembrie, 2018 - 00:00

„Dacă sunteți în căutarea unor romane polițiste excelente în stilul Agathei Christie, nu aveți altceva de făcut decât să o citiți pe Ann Cleeves.”, scria Antonia Fraser, după apariția acestui roman. Oricine prezintă cartea ar face bine să spună cam același lucru. În plus, pentru această ediție românească – precizăm că este și foarte bine tradusă.

Ann Cleeves este într-adevăr considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice și vă vom argumenta prin câteva informații biografice. S-a născut în 1954, a renunțat la facultate, a avut o serie de job-uri ocazionale: asistent social pentru copii, bucătar la un centru de observare a păsărilor, ajutor de salvamar, ofițer pentru eliberarea condiționată. După ce s-a căsătorit cu Tim Cleeves, un cunoscut ornitolog, iar acesta a primit un post pe micuța insulă Hilbre, aflată în estuarul Dee, unde ei doi erau singurii locuitori, s-a apucat de scris. A publicat, începând cu 1986, peste douăzeci de romane, traduse în peste 20 de limbi. După mai multe dintre seriile sale de romane s-au realizate seriale tv de succes, difuzate, la rândul lor, în peste 30 de țări. În 2006, a primit premiul Duncan Lawrie Dagger, acordat de către Crime Writers’ Association (CWA) pentru volumul Negru de corb (Raven Black), primul din seria Shetland. În 2017, a fost distinsă cu Premiul Diamond Dagger pentru întreaga carieră.

Din cele zece romane ale seriei Shetland au mai apărut la Crime Scene Press ”Oase roșii”, ”Negru de corb”, ”Fulger albastru”.
Shetland este un arhipelag aflat la aproape 170 km nord-est de Marea Britanie, cu un climat aspru, subpolar, cu o populație rarefiată, ceva peste 20000 de locuitori, care trîăiesc din pescuit și turism. Aici a decis Ann Cleeves să-și plaseze acțiunea unora dintre romanele sale polițiste, pentru că a imaginat o mulțime incredibilă de povești cu suspans care îi au drept eroi pe oamenii aspri din aceste mici coumnități. Personajele principale revin de la un roman la altul, de fiecare dată se petrece o crimă care uimește.

Romanul de față, acțiunea se petrece, spun editorii, ”în miezul verii, perioada nopților albe, când păsările cântă la miezul nopții și soarele nu apune niciodată. Pictorița Bella Sinclair dă o petrecere cu ocazia deschiderii expoziției sale, unde prezintă și tablourile lui Fran Hunter. Herring House, galeria în care are loc vernisajul, se află pe plaja de la Biddista, în nord-vestul îndepărtat al insulei. Când un englez misterios izbucnește în lacrimi și pretinde că nu știe cine e și de unde vine, serata se încheie dezastruos. A doua zi, englezul e găsit spânzurat de o grindă, cu o mască de clovn pe față. Detectivul Jimmy Perez e convins că asasinul e unul dintre localnici. O a doua crimă nu face decât să-i întărească teoria. Însă relația lui cu Fran Hunter îi întunecă judecata.

Iar în această perioadă a anului, noaptea se confundă cu ziua și nimic nu e ceea ce pare. ”

Nu vom insista asupra tramei, aveți în față un roman polițist, trebuie să păstrăm suspansul.

Citiți oricare dintre romanele lui Ann Cleeves, veți dori să le deschideți și pe celelalte.

 

Ann Cleeves – Nopți albe. Editura Crtime Scene Press.Traducere din limba engleză de Mihnea Arion. 325 pag.

 

Topic: 

Format: