17 iunie 2021

Lecturi de weekend: O femeie lipsită de importanță

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cartea de față, câștigătoare a premiului Plutarh pe 2020 pentru cea mai bună biografie a anului, a fost aleasă drept cea mai bună carte a anului de către Amazon, New York Times, The Times of London, The New York Public Library și NPR (Radioul Public Național din SUA).

Scriu editorii: „Ea reînvie odată cu viața și personalitatea uluitoare ale unei eroine deseori subapreciate, discriminate, marginalizate și neînțelese, niște vremuri tulburi, încrâncenate, de mult timp apuse, din al Doilea Război Mondial.

La începutul secolului trecut, o oarecare Virginia Hall, o tânără rebelă și independentă dintr-o familie înstărită din Baltimore, trecea dincolo de ocean, în Europa, pentru a studia și a face ulterior carieră într-un domeniu în care pe atunci femeile nu erau deloc binevenite, și anume în spionaj. Lucrează rând pe rând pentru Departamentul de Stat, SOE și OSS.

Ea devine în timp, din pricina intenselor sale activități subversive, de sabotare a inamicului, cea mai vânată spioană a Aliaților de către Abwehr și Gestapo, care o numeau Doamna șchioapă, pentru că avea proteză la un picior, pierdut în urma unui nefericit accident de vânătoare.

În mod miraculous scapă de nenumărate ori de moarte, își continua cariera de agentă și după Război, cu la fel de multă tenacitate și inițiativă, însă moare aproape uitată chiar de cei pentru care lucrase atâția ani.

Povestea ei captivează prin originalitate, prin întâmplările extraordinare pe care le cuprinde, dar mai ales prin personalitatea unei femei ca nimeni alta, care a știut să înfrângă toate obstacolele ce-i stăteau în cale cu un curaj, o tenacitate și o rezistență de fier.”

Sonia Purnell – O femeie lipsită de importanță. Povestea neștiută a spioanei americane care a ajutat la câștigarea celui de-al Doilea Război Mondial. Editura Meteor Press. 368pag.+8pag. Ilustrații