Publicat: 26 Ianuarie, 2020 - 00:00

53 de texte care vorbesc despre psihanaliză și eros și care duc la constatarea că „o istorie erotică a psihanalizei nu este nimic altceva decât o istorie a iubirii în psihanaliză”. O carte în care personajele principale în jurul cărora sunt reconstruite poveștile de iubire sunt dintre celebre: Sigmund Freud, Bertha Pappenheim, Anna O., Sandor Ferenczi, Ida Bauer (faimoasa Dora), J. Lacan, Olga Honig, Sabina Spielrein, Carl Gustav Jung, Martha Bernays, Arthur Schnitzler, Lou Andreas-Salomee, Alfred Adler, Wilhelm Stekel, Anna Freud, Marie Bonaparte, Blanche Reverchon, Anais Nin, Otto Rank, Melanie Klein, Donald Woods Winnicott, Ralph Greenson, Sylvia Bataille, Georges Bataille, Dora Maar, Marie Cardinal, Masud Khan, Catherine Millot. Fiecărui personaj i se fixează cadrul în care este implicat, din care autoarea extrage diferite sensuri. Nimci hiperspecializat, nimic vulgarizat. Sarah Chiche, născută în 1976, nu este doar scriitoare, ci și psiholog și psihanalist, iar în cartea de față propune o meditație asupra iubirii și dorinței, subliniind de la început că femeile n-au fost numai obiecte privilegiate ale psihanalizei, ci au făcut și istoria psihanalizei ca teoreticiene. „Femeile au clădit istoria psihanalizei ca teoreticiene, creatoare și gânditoare sau, la fel ca dădaca lui Sigmund Freud, ca inițiatoare. Impetuoase, combative, excesive, uneori fatale pentru cei care se apropiau de ele, ca și pentru ele înseși, femeile despre care e vorba în această carte au în ele un foc pe care nimic nu-l poate stinge, riscând uneori să fie mistuite de el.” Altfel spus „încă de la început, femeile au fost motorul psihanalizei”.

Scriu editorii: „Cele 53 de texte ce alcătuiesc volumul prezintă, în majoritatea lor, episoade din viața tumultuoasă a unor personalități care au marcat istoria psihanalizei, dar și a literaturii și a artei în general. Ele răspund unor întrebări importante legate de psihanaliză și de experiențele noastre de viață. Cum te poți reinventa după o suferință din dragoste? Ce-i de făcut atunci cînd, ca în cazul Annei Freud, părinții nu îți înțeleg orientarea sexuală? Poți iubi pe cineva fără să-l domini? Prin ce ne arată viața faimoasei Lou Andreas-Salomé ce înseamnă independența afectivă? De ce acceptăm uneori ca persoana pe care o iubim să iubească în același timp pe altcineva, așa cum au făcut Virginia Woolf și membrii Grupului Bloomsbury? Și, în general, ne mai poate ajuta astăzi psihanaliza în viața noastră amoroasă și sexuală?”

Până și titlurile sunt incitante: Mămica goală într-un tren de noapte; Cum să te reinventezi după boală sau după o suferință din dragoste; Dora exploratoarea umilită; Bideul, instrumentul primei revoluții sexuale; Cele doua femei ale lui Freud; Cum să-ți ucizi tatăl în patru timpi; Cum a ajuns Winnicott să-și urască soția; Vechi mituri grecești despre părțile genitale; Raporturi sexuale cu pacienții; De ce psihanaliștii din thrillerele erotice sunt idioți? etc, etc

Cartea privilegiază întemeietorii psihanalizei și pe marii continuatori, dar nu este exclusiv dedicată lor. Sunt capitole și despre nume mari ale artelor. Spre exemplu, unul dintre textele cele mai puternice îi este dedicat grupului „Bloomsbury” și se intitulează „arta de a trăi în pătrate, de a picta în cercuri și de a forma triunghiuri amoroase”. Iar unul dintre subcapitolele acestui capitol se cheamă „Ziua în care Freud i-a oferit o narcisă prevestitoare Virginiei Woolf”. De asemenea, cine dorește să afle anumite aspecte, scandaloase după norma comună, ale vieții lui Anaïs Nin, are la dispoziție un întreg capitol al cărui titlul este un citat împrumutat dintr-o notație de jurnal a strașnicei femei – ”dacă nu-l pot avea pe Dumnezeu, îi voi avea pe psihanaliști”. Un alt capitol, puternic și el, îi este dedicat lui Marylin Monroe (”avea acel corp, dar nu era acel corp”) și, de asemenea, un altul, lui Marguerite Duras (cea care l-a fermecat și pe Lacan).

O carte care se citește cu o plăcere cu totul aparte.

 

 

Sarah Chiche – O istorie erotică a psihanalizei. De la dădaca lui Freud la amanții de astăzi. Editura Polirom. Traducere de Nicolae Constantinescu. 335 pag.

 

Topic: 

Format: