31 ianuarie 2023

Lecturi de weekend: „O poveste care va urma” de Sylvain Neuvel

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

O istorie alternativă, inedită și fascinantă a cursei spațiale. Și o odă pentru ceea ce pot face femeile inteligente și puternice. O explorare captivantă aimoralității progresului și a naturii viilenței, văzută prin ochii femeilor care au făcut posibil acest progres și prin al bărbaților care sunt hotărâți să le oprească.

„În <<O poveste care va urma>> – primul volum al trilogiei <<Către stele>> –, narațiunea este construită în jurul reprezentantelor unei rase extraterestre, care își spun Kibsu. De-a lungul mileniilor ele străbat lumea, și astfel le vom regăsi în zona populată de sciți a fluviului Volga, în Orientul Apropiat, în Rusia Kieveană, iar mai apoi în Germania nazistă, în Uniunea Sovietică și în Statele Unite ale Americii. Generație după generație, ele sunt urmărite de niște bărbați extratereștri, Rādi Kibsi, și astfel existența lor se transformă într-o luptă pentru supraviețuire și pentru a păstra cunoașterea.

Firul narativ principal al romanului este construit în jurul personajului Mia. Aceasta se află în 1945 în Germania nazistă, unde are misiunea de a-l extrage din rândul naziștilor pe savantul Wernher von Braun și de a-l aduce în tabăra americană pentru a participa la dezvoltarea programului spațial al acestora. Ulterior o regăsim în U.R.S.S. și în S.U.A cu scopul de a-i ajuta pe oameni in călătoria lor către stele.”

Eroii aparțin celei de-a nouăzeci și opta generației de oameni. Femeile kibsu nu există, dar dacă credeți povestea, „ele ar fi apărut cu cel puțin trei mii de ani în urmă, cel mai probabil undeva în Mesopotamia. Iar cuvântul poate fi interpretat în mai multe feluri: o urmă, un mod de viață, un raționament.”

„O fascinată îmbinare de thriller istoric și speculație științifică, care nu-și pierde niciodată esența de umanitate. Interesant, provocatpr și, nu în ultimul rînd, șocant atât în ceea ce privește subiectul, cât și intrigaâ. Începutul unei trilogii care acoperă decenii și promite mult mai multe.” (New York Times)

Sylvain Neuvel – O poveste care va urma. Seria Către stele. Vol. I. Traducere din limba engleză și note de Edith Negulici. Editura RAO. 345 pag.