31 ianuarie 2023

Lecturi de weekend: „O vară cu Dalí” de Jeremy Vine

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Această carte este bazată pe un tablou real și pe evenimente adevărate. Hristos la Sfântului Ioan al Crucii a fost pictat de Salvador Dalí în 1951, la Port Lligat, Catalonia. La scurt timp după aceea a fost achiziționat la prețul de opt mii două sute de lire de către Tom Honeyman și încă se află la Galeria de Artă și Muzeul Kelvingrove din Glasgow.”

Capodopera lui Dalí („primul artist care le-a arătat oamenilor că poți să iei realitatea și o distorsionezi.”) a fost inspirată de o schiță realizată de Sfântul Ioan al Crucii, un preot spaniol din secolul al XVI-lea care a fost acuzat de blasfemie pentru că l-a desenat pe isus dintr-o poziție de deasupra tabloului. „Au spus că un desen cu Isus văzut de deasupra este o <<indecență sprituală >> și că ar trebui să moară pentru asta, pentru că nicio ființă umană nu ar trebui să se considere deasupra Domnului nostru.

Tabloul a fost expus prima oară în celebra catedrală Sagrada Familia din Barcelona, înainte de a fi dus în Scoția, iar expunerea în fața a sute de persoane a stârnit evenimente demne de un thriller.

Scriu editorii: „Intrigi, dragoste, politică și scandal in Catalonia anilor 1950. Este anul 1951, iar surorile Ginny și Meredith călătoresc din Anglia in Spania în încercarea de a se distra și a se relaxa. Cele două războaie mondiale au provocat pierderi și privatiuni familiei, iar amintirea copilăriei tulburi a lui Meredith continuă să le bântuie. Călătoria către peninsula accidentată a Cataloniei promite speranță și reînnoire.

Acolo, cele două descoperă că artistul Salvador Dali locuiește nu departe, în Port Lligat. Meredith, fascinată de arta modernă, tânjeste să-l cunoască pe faimosul artist suprarealist. Viețile personajelor se încurcă pe măsură ce secretele de familie, egoul si politica periculoasă a Spaniei lui Franco amenință să rupă legăturile fragile care s-au creat.”

Pentru a-l picta pe Isus, Dalí a ales un tânăr sportiv american, săritor de la înălțime în apele mării, cu un trup zeiesc, dar căruia, în tablou, nu i se ăntrevede nici măcar o trăsătură a chipului. Și care, datorită suspendării de tavan cu ajutorul unor scripeți a a unor împrejurări nepotrivnice, este pe punctul să-și piardă viața.

O poveste captivantă, un roman minunat.

„Nu vom mai privi niciodată unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume cu aceiași ochi. Jeremy Vine a reușit să împletească adevarul și țpentru a ne aduce o poveste de dragoste cât se poate de neașteptată.” – Fiona Bruce

Jeremy Vine – O vară cu Dalí. Traducere din limbe engleză de Iulia Viuleț. Editura RAO. 356 pag.