30 septembrie 2022

Lecturi de weekend: „O viață pentru artă” de Angela Gheorghiu

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Prin această poveste îmi doresc să vă împărtășesc cu propriile cuvinte, din perspectiva mea, a modo mio, întâmplările, persoanele, emoțiile, frământările, locurile, reușitele, străduințele care vreme de mai bine de un sfert de secol au fost surprinse în miile de povestioare pe care alții le-au scris ori le-au spus despre mine. Cortina se ridică și, pentru întâia oară, libretul este numai și numai al meu.” – Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu este fără îndoială unul dintre cei mai talentați artiști de operă ai zilelor noastre, iar această carte de memorii apărută în românește anul trecut (și în limba engleză în 2018), practic o „biografie autorizată”, era absolut necesară. Este vorba de un lung interviu realizat de Jon Tolansky, cunoscut pentru documentarele realizate pentru mari organizații de radio inbternaționale (un om care a lucrat cu cei mai importanți cântăreți din ultimele decenii, José Carreras, José van Dam, Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Hampson, Luciano Pavarotti, Giuseppe di Stefano, Jon Vickers).

În primele capitole ale volumului sunt evocate copilăria fericită la Adjud, anii studiilor liceale, cu câțiva profesori de excepție, dar și momentul apariției în Seratele muzicale ale lui Iosif Sava. Partea a doua, cea mai interesantă, reface parcursul unei cariere internaționale de excepție. Apar inerente exagerări ori pasaje cu opinii nedrepte sau exagerări despre unii dintre cei întâlniți în carieră, remarcate de cunoscătorii atenți (deși poate în unele afirmații acide are dreptate: „eu sunt artist născut în România, dar de 30 de ani nu sunt un artist român, pentru că nimeni în România nu m-a văzut în niciun rol”), dar în ansamblu e o carte de memorii absolut remarcabilă, cu detalii care uimesc și întregesc deopotrivă imaginea pe care o va fi avut un om obișnuit despre succesle divei.

„O dezlănțuire instantanee de vitalitate, talent și frumusețe – ca fulgerul! Și dă dovadă de un extraordinar profesionalism. Nu poți ajunge la o pozitie atât de înală fără să muncești din greu. A pornit la drum cu o voce minunată, desigur, însă talentul trebuie dezvoltat prin disciplină și inteligență, lucruri pe care ea le are din plin. De aceea – și spun asta cu tot respectul față de ceilalți cântăreți -, ea este astăzi unică. Numai una este Angela Gheorghiu.” – Franco Zeffirelli

Angela Gheorghiu – O viață pentru artă. Angela Gheorghiu în dialog cu Jon Tolansky. Cu un cuvânt înainte la ediția în limba română de Emil Hurezeanu. Traducere din engleză de Anca-Maria Pănoiu. Editura Curtea Veche, 367 pag.