Publicat: 10 Decembrie, 2016 - 00:41
Share

Dacă nu știați ce este un premiu Ig Nobel, vă vom spune de îndată. A fost înființat în 2001 de o revistă umoristică, Annals of Improbable Researche, cu scopul de a recompensa realizatorii ”care te fac întâi să râzi, apoi te obligă să reflectezi”. Numele cuprinde primele două litere ale cuvântului ignobil, plus Nobel, ceea ce-l face să fie pronunțat ”ignobel”. E un premiu parodic acordat anual unor cercetători insoliți, de Universitatea Harvard, iar deținătorii organizează apoi o serie de conferințe publice la Massachusetts Institute of Technology. În timp, au fost premiați oameni de știință foarte cunoscuți, economiști, politicieni etc, care s-au remarcat prin cercetări sau idei de-a dreptul trăsnite: cercetările asupra sonorității hranei, inventarea sutienului care, în caz de urgență, poate fi rapid transformat în mască de gaze, eliminarea staționării ilegale prin zdrobirea respectivelor vehicule cu unul blindat, transmiterea gonoreei la păpușile golflabile etc.

Richard Stephens, șef de lucrări la catedra de Psihologie, Universitatea Keele din Marea Britanie, unde conduce laboratorul de cercetare în psihobiologie al Școlii de Psihologi, este laureatul premiului Ig Nobel pe 2010 pentru cercetarea sa despre înjurături.

Aceasta este o carte despre sex, adicție, limbajul licențios și condusul cu viteză prea mare. Poate că ne simțim vinovați pentru aceste vicii, deoarece am fost educați în spiritul ideii că asumarea de riscuri este un lucru iresponsabil și rău. Cartea, spune autorul, ”e plină de cele mai surprinzătoare relatări din lumea științei psihologiei, care ilustrează beneficiile ascunse ale faptului de a fi rău.” Psihologul Richard Stephens ne îndeamnă - cu argumente științifice - să nu ne simțim vinovați pentru apucăturile noastre rele: înjuratul ne poate ajuta să suportăm mai ușor durerea; practicarea sexului reduce stresul; alcoolul ne înlesnește interacțiunile sociale; depășirea limitei de viteză poate avea și beneficii; dragostea romantică activează aceleași căi de recompensă ca și ciocolata, banii și cocaina oferă o bază științifică ideii poetice că dragostea e un drog foarte puternic etc.

Cartea ne mai spune, insistă autorul, ”despre beneficiile ascunse ale diverselor activități, de la mâzgălelile pe hârtie până la mestecatul gumei, și de la folosirea unei pasarele până la o tură în montagne-russe. Vor fi povești de dragoste, aventuri, întâlniri cu moartea și o multitudine de idei interesante și de rezultate fascinante ale studiilor de cercetare, multe dintre acestea neașteptate. Vi se va deschide o ușă spre știința psihologiei – ce-ar fi să intrați?”

 

Richard Stephens – Oaia neagră sau de ce uneori e bine să fii rău. Editura Litera, Introspectiv. Traducere din limba engleză de Corina Dobrotă. 256 pag.

 

Topic: 

Format: