27 septembrie 2022

Lecturi de weekend: „Obscuritas” de David Lagercrantz

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

“O intrigă ambițioasă, care-ți trezește curiozitatea: vrea să urmeze tiparul poveștii politiste, dar, în același timp, și să spună mai mult (…) Muzica joacă un rol important, iar povestea ei și a oamenilor din jur adaugă emoția necesară.” – Götenborgs- Posten

Sunt convins că cititorii acestei rubrici știu cine este David Lagercrantz, dar câteva informații se impun, totuși. Scriitorul suedez, născut în 1962, fratele actriței Marika Lagercrantz, a fost inițial jurnalist de investigații.

A debutat în 1997 cu o carte despre alpinistul Göran Kropp, urmată de o altă biografie, despre inginerul și inventatorul suedez Håkan Lans, iar în 2009 o biografie ficționalizată, „Agonia lui Turing” (tradusă la Editura Pandora M în 2016), care relateaza povestea matematicianului englez Alan Turing. A urmat biografia celebrului jucator de fotbal Zlatan Ibrahimovic, „Eu sunt Zlatan” (Editura Publica, 2015), tradusă in peste 30 de limbi si vanduta in milioane de exemplare. Între timp, în decembrie 2013, editura Norstedts, îi propune să continue trilogia „Millennium” a lui Stieg Larsson. Romanul, apărut în 2015 („Prizonieră în pânza de păianjen”), apărut în 2015 s-a bucurat de un succes enorm și a fost tradus și la noi, de aceeași Editură Trei. După care, David Lagercrantz a început să-și scrie propriile romane thriller, acesta este cel mai recent și deschide o serie, deja așteptată cu nerăbdare de cititori.

Un thriller captivant, unde nimic nu este ceea ce pare. Scriu editorii: „Un arbitru de fotbal venit din Afganistan este ucis la Stockholm, iar suspectul principal este Giuseppe Costa, tatăl unui fotbalist aflat în ascensiune. Cazul pare ca și rezolvat, însă Costa refuză să mărturisească și poliția apelează la profesorul Hans Rekke, cunoscut expert in tehnici de interogatoriu. Dar toata investigația e dată peste cap, pentru că Rekke vede totul într-o altă lumină, iar curând suferă o cădere nervoasă. Suspectul e eliberat și poliția rămâne fără nicio pistă. Singura care refuză să renunțe la anchetă e tânăra polițistă Micaela Vargas, care reușește să-l convingă pe Rekke să reia cazul. Cei doi ajung să aibă de-a face cu teroriștii vânați de CIA și războiul talibanilor împotriva muzicii și trebuie să afle cine era în realitate arbitrul ucis — victimă sau criminal?”

Așadar asasinate, crime politice, CIA, războiul din Afganistan. Cu personaje foarte bine conturate – îndeosebi principalele: profesorul Rekke, un fel de Sherlock Holmes de origine germană oarecum depravat, cândva muzician cu mari perspective, cu un fate cu o funcție importantă în stat (consilierul ministrului de externe); și o polițistă de origine chiliană (un fel de Watson, ca să păstrăm analogia), extrem de I teligentă și răzbătătoare.

„Un thriller foarte antrenant, bine dozat și fascinant. Obscuritas impresionează!” – Svenska Dagbladet.

David Lagercrantz – Obscuritas. Traducere din suedeză de Carmen Vioreanu. Editura Trei 432 pag.