7 august 2022

Lecturi de weekend: „Omul timpului meu” de Dalia Sofer

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Un personaj memorabil și dificil care poate fi considerat o întruchipare a pătimirii spirituale a Iranului începând cu revoluția din 1979. Un roman puternic, complex și plin de suferință, care devine și mai relevant ca urmare a tensiunilor actuale.” – Library Journal

Dalia Sofer este o scriitoare americană de origine iraniană, crescută în timpul revoluției din Iran de o familie de evrei. La 11 ani s-a mutat la New York, a studiat literatura franceză la Universitatea din New York, , și-a publicat prima carte, ”Septembrie în Shiraz”, în 2007, iar romanul de față a apărut în 2020. Dalia Shiraz are 50 de ani.

Scriu editorii despre acest roman,  a cărui acțiune se desfășoară în Iran și New York: „E povestea lui Hamid Mozaffarian, care s-a înstrăinat de sine și de lumea din jurul său. După ce a lucrat zeci de ani ca interogator pentru regimul iranian, Hamid călătorește într-o misiune diplomatică la New York, unde își întâlnește familia exilată și ia cenușa tatălui său, care a murit dorindu-și să fie înmormântat în Iran. Revăzându-se cu fratele său și alți exilați, Hamid este forțat să se confrunte cu propriul trecut, cu natura perfidă a violenței și cu credința sa într-un sistem care l-a ținut captiv atâția ani.

Complex din punct de vedere politic și convingător la nivel afectiv, Omul timpului meu explorează diferite tipuri de pierdere – a oamenilor, a locurilor, a idealurilor, a timpului și a sinelui. Acesta nu este doar un roman despre familie și amintiri, ci și despre interdependența dintre răpitor și captiv, dintre cetățean și țară, dintre individ și propria sa moștenire. Cu sensibilitate și forță, Dalia Sofer dezvăluie viețile interioare ale unei generații sacrificate.”

„Sofer realizează cu compasiune, înțelegere și umor necruțător portretul unui bărbat prea inteligent ca să ignore cu desăvârșire consecințele comportamentului său și, totodată, neputincios ca să reziste momentului istoric tumultuos.” –  Kirkus 

Dalia Sofer – Omul timpului meu. Traducere din limba engleză și note de Mihnea Gafița. Corint Fiction. 446 pag.