31 ianuarie 2023

Lecturi de weekend: „Orașul de abur” de Carlos Ruiz Zafón

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Cel mai bine vândut autor spaniol de la Cervantes încoace, Zafón îşi aduce la viaţă oraşul natal, Barcelona cea plină de miracole şi mistere, în povestiri pe cât de frumoase, pe atât de tulburătoare.” (The Washington Post)

Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) a fost unul dintre cei mai apreciați romancieri spanioli ai generației sale. A publicat șapte romane, a fost multipremiat, iar în românește i-au apărut câteva romane remarcabile, între care bestsellerului „Umbra vântului”.

Volumul pe care îl semnalăm astăzi, apărut după încetarea sa din viață, în urma unui cancer necruțător, s-a vrut un omagiu acestui minunat autor. Conține unsprezece povestiri pe care Zafón însuși le-a sugerat. Și în care reapar persoanje din scrieri anterioare și cu personaje surpriză – cum ar fi cavalerul care-l sfătuiește pe Cervantes să scrie cartea ce îl va face celebru; sau arhitectul Antoni Gaudi, cu universul său fabulos. Este și o carte care evocă evoluția procesului creator al scriitorului bacelonez, cinefil și admirator al televiziunii, o carte, într-un fel, o sinteză a „stilului zafonian”, în care se amestecă descrierile Barcelonei (cu arhitectura sa, piețele, parcurile, cimitirile, clădirile, catedralele), ficțiunea gotică, evenimentele paranormale și misterul. O carte în care femeile, aproape toate îmbrăcate în alb, au o aureolă enigmatică. O carte plină de nostalgie.

Scriu editorii: „Un băiat hotărăşte să devină scriitor când îşi dă seama că poveştile născocite de el îi plac fetei bogate care l-a fermecat. Un celebru făuritor de labirinturi părăseşte Constantinopolul aflat sub asediu ducând cu sine planurile unei biblioteci nemaivăzute. Un bărbat venit parcă din lumea tenebrelor îi promite lui Cervantes că-l va ajuta să scrie o carte care îl va face faimos. Iar pe un vas ce se îndreaptă spre New York, Gaudí priveşte fascinat lumina şi aburul, materia din care ar trebui făcute oraşele. Carlos Ruiz Zafón extinde lumea din seria Cimitirul Cărţilor Uitate, conducându-ne pentru ultima oară în universul legendarei biblioteci şi pe străzile pline de mister ale Barcelonei.”

„Evocatoare, captivante, aceste povestiri reconstituie atmosfera gotică din Cimitirul Cărţilor Uitate.” (The Times Literary Supplement)

„Carlos Ruiz Zafón este un maestru al misterului şi suspansului.” (Lire)

Carlos Ruiz Zafón – Orașul de abur. Traducere din limba spaniolă şi note de Emanuela Stoleriu. Editura Polirom. 215 pag.