27 octombrie 2021

Lecturi de weekend: Oricine poate avea o relație fericită

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe coperta acestei cărți veți găsi o banderolă (ca în imagine) care face reclamă precedentei cărți-fenomen scrisă de Stefanie Stahl. Stahl este licențiată în psihologie și lucrează ca psihoterapeut în orașul Trier din Germania. Susține seminare pe teme precum atașamentul anxios și stima de sine.

În cartea precedentă, Stefanie Stahl pleca de întrebările: Cum să ne redobândim încrederea? Cum să nu ne mai complăcem în mediocritate și să ne aruncăm în viață plini de curaj? Ajungea la concluzia că ne putem vindeca abia după ce facem cunoștință cu copilul din noi și ne împrietenim cu el, iatr acesta ăși va găsi, în sfârșit, un refugiu.

În cartea pe care o semnalăm astăzi, Stefanie Stahl merge mai departe, întrebând care e rețeta unei relații fericite?

Scriu editorii: „Răspunsul e surprinzător de simplu: echilibrul dintre atașamentul de celălalt și independența personală. Întreaga viață și toate relațiile noastre se bazează pe căutarea acestei armonii între nevoia de legături umane și autonomie. Într-o relație, trebuie să renunțăm la o parte din libertatea personală; pentru a fi independenți, trebuie să renunțăm la o parte din relație. Pentru mulți oameni, totuși, echilibrul acesta nu există: sunt fie prea implicați, fie prea detașați. Odată ce înțelegem mecanismele care strică sau împiedică acest echilibru și ne dăm seama cum să-l atingem sau să-l restabilim, nu va mai fi nevoie să sperăm, de exemplu, că partenerul nostru se va schimba sau că bărbatul ori femeia ideală va apărea din senin la ușa noastră. Vom crea o relație în care doi oameni sunt pe picior de egalitate și simt că au aceleași valori.

Cu stilul ei clar și convingător, cu o abordare practică și cu ajutorul indispensabil al „copilului nostru interior”, Stefanie Stahl ne învață să identificăm strategiile defensive pe care le-am învățat de-a lungul anilor și ne prezintă tehnici prin care putem să renunțăm la tiparele comportamentale disfuncționale, nocive pentru o relație fericită. Oricine e capabil să recunoască relațiile care nu au șanse de succes și să trăiască o relație împlinită și de durată.”

Stefanie Stahl – Oricine poate avea o relație fericită. Găsește echilibrul dintre apropierea de celălalt și libertatea personală. Traducere din limba germană de Cora Radulian. Editura Litera, coelcția Introspectiv. 319 pag.