Publicat: 1 Septembrie, 2019 - 00:00
Share

Născut în Cipru, dintr-un tată greco-cipriot și o mamă englezoaică, Alex Michaelides a studiat literatura la Camdridge și a obținut un masterat în scenariu de film la Los Angeles, unde a și scris un scenariu pentru un film aflat pe ecrane. Romanul de față este debutul său literar, care a uimit lumea. Criticii s-au întrecut în elogii: comentatorii BBC afirmau că, deși e un roman de debut, are ritmul și finețea unei capodopere; „Entertainment Weekly – că e un amesetc de suspans hitshcokian, intrigă demnă de Agatha Christie și tragedie greacă; A.J.Finn – o specie cu adevărat rară, thrillerul perfect; David Baldacci – „Un thriller psihoogic fascinant. Am citit cartea în două nopți și am savurat fiecare cuvânt seducător, fiecare întîlnire sumbrăp, fiecare răsturnare de situație surprinzătoare.”; Brad Meltzer – „o poveste palpitantă și înfricoșătoare”; Lee Child – „O povestire inteligentă, sofisticată, încărcată cu suspans real - un roman foarte bun conform tuturor standardelor.”

Scriu ediotrii români: „Viața Aliciei Berenson este aparent perfectă. Pictoriță renumită căsătorită cu un fotograf de modă, ea trăiește într-o casă superbă, cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai dorite din Londra. Într-o seară, soțul ei Gabriel se întoarce acasă târziu de la o sedință foto, iar Alicia îl împușcă de cinci ori în față și apoi rămâne tăcută mai mulți ani.

Refuzul Aliciei de a vorbi sau de a da orice fel de explicații transformă o tragedie domestică în ceva mult mai teribil, un mister care captează imaginația publică și o face pe Alicia celebră. Prețul tablourilor sale crește astronomic, iar ea, pacienta tăcută, este ascunsă de tabloide și de lumina reflectoarelor la The Grove, un spital psihiatric de maximă securitate din nordul Londrei.

Theo Faber este un psihoterapeut care a așteptat multă vreme oportunitatea de a lucra cu Alicia. Hotărârea lui de a o face să vorbească și să dezvăluie misterul motivului pentru care și-a împușcat soțul îl poartă pe un drum plin de primejdii – o căutare a adevăului care amenință să-l distrugă...”

Iar descoperirea adevărului chiar este o surpriză uriașă pentru totți cititorii.

O carte de citit, neapărat.

 

 

Alex Michaelides – Pacienta tăcută. Editura Litera, colecția Buzz books. Traducere din limba engleză și note de Dana-Ligia Ilin. 367 pag.

Topic: 

Format: