27 octombrie 2021

Lecturi de weekend: Pământul viitorului

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Laudato si’ ” a fost titlul celei de-a doua encilice a Papei Francisc, cu subtitulul „pentru salvgarea casei comune”, scrisă în mai 2015 și era consacrată problemelor de mediu și sociale, ecologiei integrale și, într-un fel, salvării Creației. O encilică în care Papa critica consumerismul și dezvoltarea iresponsabilă, denunțând degradarea mediului și înclăzirea climatică.

În concordanță cu mesajul „ecologiei integrale”, lansat de papa Bergoglio, Carlo Petrini – fondatorul mișcării slow food și creatorul rețelei internaționale Terra Madre, agnostic și fost comunist, a scris Ghidul de lectură Laudato si’.

Enciclica este o invitație la „reconectarea” cu toate creaturile vii și cu Pământul pe care îl locuim. Acest volum – scriu editorii – reprezintă un alt pas către ecologia integrală și se deschide cu trei dialoguri între Papa Francisc și Carlo Petrini. Un dialog ce ar părea al contrastelor: între un agnostic și un papă, între un fost comunist și un catolic, între un italian și un argentinian, între un bucătar și un teolog. Totuși, lucrurile merg strună și cei doi se înțeleg. De ce ecologia integrală? Pentru că nu ajunge să acționăm conform cifrelor pentru a salva planeta, ci este nevoie de o schimbare la nivel personal. Aceasta trebuie să se raporteze la lume într-un mod divers, cu onestitate, empatie, recunoștință.”

Dialogurile – realizate la 30 mai 2018, 2 iulie 2019 și 9 iulie 2020 – sunt completate, în partea a doua a volumului, de cinci teme – biodiversitatea, economia, migrațiile, educația și comunitățile. Fiecare parte începe cu o prezentare pe larg a temei, făcută de Carlo Petrini, după care urmează fragmente pe temele respective și scrierile sau cuvântările Papei Francisc.

Din toate reiese, cum subliniază Domenico Pompili în prefață, „importanța gândirii Papei Francisc cu privire la <<ceea ce se întâmplă casei noastre>>. Aanaliza sa pornește de la cauzele profunde de natură antropologică și etică, ce se află chiar la rădăcina problemei. Concluzia care iese la iveală este că rațiunea perbersității anumitor mecanisme în desfășurare este constituită din tipul de concepție exclusiv economică sau economicistă a dezvoltării, aceasta fiind privită în mod ingenuu și iresponsabil ca un  proces ce se desfășoară în linie dreaptă, de parcă ar fi ceva automat și, prin urmare, nelimitat. Ceea ce nu este. Iar pandemia în care ne aflăm este încă o dovadă a acestui fapt.”

Carlo Petrini – Pământul viitorului. Dialoguri cu Papa Francisc pe tema ecologiei integrale. Prefață de Domenico Pompili.Traducere din limba italiană de Eelna Bănică. Editura RAO. 198 pag.