7 august 2022

Lecturi de weekend: „Până nu se răcește cafeaua” de Toshikazu Kawaguchi

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Te-ai întoarce în timp, dacă ai ști de la început că nu poți influența prezentul?

Scriu editorii: „Pe o alee dosnică din Tokyo, într-un subsol răcoros, se află o micuță cafenea în care, de mai bine de o sută de ani, se servește o cafea pregătită cu artă. Clienții sunt mai mereu aceiași, ocupă mereu aceleași locuri și își petrec timpul în același fel. Dar tihna și cafeaua nu sunt singurele experiențe pe care cafeneaua le are de oferit. Dacă te așezi pe un anumit scaun, poți să te întorci în timp, într-un moment anume. Există însă anumite reguli. Cea mai importantă este să bei cafeaua până nu se răcește, altfel rămâi blocat în afara timpului. Iar regula cea mai crudă este că, orice ai face în acele câteva minute, prezentul nu poate fi schimbat. Atunci, la ce bun să te mai întorci acolo? se întreabă rând pe rând personajele care decid să facă scurta călătorie. Adevărul este că refacerea momentului, recuperarea unui gest, a unui cuvânt ratat în trecut schimbă fundamental ceva: modul de înțelegere, de raportare la prezentul neschimbat, valorizarea unui om, a unei relații, poate a întregii vieți. Există încă șansa de a schimba viitorul.”

Cafeneaua se cheamă „Funiculi, Funicula ”, ca în celebrul cântec italian, iar la vremea apariției ei a fost simbolul modernizării Japoniei, de vreme ce abia zece ani mai târziu s-au deschis primele cafenele moderne în Imperiul Japonez. Cei care insistă să se supună regulilor dure când se întorc în timp, știu că, dacă nu vor bea toată cafeaua cât încă este caldă, se vor transforma în stafii și nu se vor mai putea întoarce în prezent. De aceea scaunul pe care se așează se și cheamă „scaunaul fantomei”. Dar mai afl că, deși nu pot schimba prezentul, se pot schimba pe ei înșiși: o femeie continuă să rămână soția soțului ei care, suferind de Alzheimer, i-a uitat până și numele; iar o tânără revine în orășelul natal, să conducă pensiunea familială, cum își dorise sora sa mai mică, moartă într-un accident de mașină.
Însă există și un personaj care vrea să facă experiența în sens invers, să meargă în viitor, știind că e posibil, însărcinată fiind, să moară când va da naștere copilului. Și are surpriza să-l cunoască, o fată cum nu și-ar fi închipuit vreodată să aibă.

Până nu se răcește cafeaua, romanul de debut al lui Toshikazu Kawaguchi, aduce în scenă personaje complexe, convingătoare, emoții intense și o viziune particulară asupra vieții și destinului.

Țesând cu inteligență fire fantastice în ceea ce se dovedește a fi o poveste captivantă, Kawaguchi construiește suspansul scenă cu scenă, alegându-și cu grijă cheile narative.“ – The Arts Fuse

Romanul s-a vândut în peste un milion de exemplare și a fost ecranizat sub titlul „Cafeneaua Funiculi Funicula”, în 2018. Apoi Toshikazu Kawaguchi a revenit asupra subiectului cu un nou roman: „Până nu se răcește cafeneaua. Povești din cafenea.”

Toshikazu Kawaguchi – Până nu se răcește cafeaua. Traducere din limba japoneză și note de Iolanda Prodan. Editura Litera, colecția Buzz Books. 281 pag.