Publicat: 26 Septembrie, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Un roman splendid scris și splendid tradus, al unui autor despre care încă nu se știe la noi și despre o problemă pe care de-abia o cunoaștem. Fernando Aramburu, născut în 1959 la San Sebastian, este un scriitor spaniol care trăiește în Germania din 1985 și a publicat, între altele, nouă romane și patru volume de proză scurtă. Cartea de față a apărut în 2016 și a cunoscut foarte repede un enorm succes, obținând nu mai puțin de 14 premii în Spania și în străinătate (zece numai în Spania). Televiziunea HBO a daptat romanul pentru ecran.

Este, scria revista The Economist, „un roman plin de forță care își revendică rolul de relatare ficțională definitivă asupra tulburărilor din Țara Bascilor... Aramburu țese cu măiestrie poveștile în capitole scurte, percutante, care îl poartă pe cititor înainte și înapoi, în timp.“

Scriu editorii: „În ziua în care ETA anunță încetarea acțiunilor armate, Bittori se duce la mormântul soțului ei, Txato, asasinat de teroriștii basci, ca să-i spună că se va întoarce definitiv acasă, în sat. Dar va putea ea să conviețuiască din nou cu cei care, departe de a-și asuma vreo vină, culpabilizează și resping familia victimei? Va afla vreodată cu certitudine cine a fost cel care i-a ucis soțul? Prezența lui Bittori are un efect răscolitor asupra celor din sat și mai ales asupra lui Miren, prietena ei de o viață, al cărei fiu, Joxe Mari, este închis pentru terorism și acuzat de fapte care alimentează cele mai negre gânduri ale lui Bittori.

Structurat în secțiuni scurte care pun lumina, pe rând, asupra fiecăruia dintre numeroasele personaje, a căror evoluție este urmărită pe parcursul a mai mult de două decenii, romanul Patria dezvăluie cu o tehnică strălucită dilemele morale cu care se con fruntă cele două familii. Atingând doar în măsura strict necesară contextul istoric al faptelor, Aramburu se concentrează mai ales pe complexitatea psihologică a personajelor.

Aclamat pe plan internațional, romanul lui Fernando Aramburu evocă istoricul nesoluționat al violențelor terorismului basc transpus într-o relatare fictivă a unor fapte care au distrus vieți, lansând astfel o dezbatere asupra adevărului istoric și asupra reconcilierii.”

Povestea se petrece într-o așezare rurală din Țara Bascilor, în provincia Guipuscoa, considerată „Euskadi profund” zona în care teroriștii ETA (mișcare de eliberare bască) și stânga extremă impun un regim totalitar și represiv. E povestea a două familii cândva apropiate, acum despărțite de terorism. Un mic afacerist local refuză să finanțeze activitățile mișcării ETA plătind „impozitul revoluționar” și e asasinat, în timp ce fiul celeilalte familii e teroristul care ajunge la închisoare. Familia victimei e obligată să plece din sat și se întoarce abia după încetarea luptelor. Nouă personaje sunt principale, alte zeci roiesc în jurul acestora. Acțiunea pendulează între trecut și prezent. Stilul aparte al autorului face ca, de multe ori, în aceeași frază, vocea naratorului să treacă în vocea unuia dintre personaje.

O carte, spuneam, foarte bine tradusă, de unul dintre cei mai apreciați tineri traducători din limba spaniolă.

 

Fernando Aramburu – Patria. Editura Litera, colecția Clasici contemporani. Traducere din limba spaniolă și note de Marin Mălaicu-Hondrari. 720 pag.

 

Topic: 

Format: