3 decembrie 2021

Lecturi de weekend: Pe muchie de cuțit

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru cei avizați, trebuie să spunem că titlul acesta nu are nicio legătură, cu cartea, apărută și în românește, în urmă cu mai bine de un deceniu, despre experiențele unui chirug și nici cu filmul de acum trei decenii – un polițist excelent. Este un roman din seria Lincoln Rhyme, al cincisprezecelea, fostul polițist paralizat de la gât în jos, căruia i-a rămas mintea întreagă și care rezolvă, împreună cu echipa sa extraordinară, în frunte cu Amelia Sachs, cele mai dificile cazuri.

Da data aceasta, cei doi detectivi investighează o crimă triplă din Districtul Diamantelor din New York, confruntându-se cu un criminal care terorizează cuplurile în cel mai fericit și mai vulnerabil moment al vieții lor: în timpul achiziționării unui inel de logodnă sau după o întâlnire cu un organizator de nunți, planificând o zi ce nu va mai veni niciodată. ”În mod curios – scriu editorii -, criminalul lasă în urmă, în magazinul de bijuterii de pe strada 47, pietre prețioase în valoare de jumătate de milion de dolari, dar și un martor nevinovat care reușește să fugă. Îi poate ajuta Vimal Lahori, tânărul tăietor de diamante, pe Rhyme și pe Sachs să îl descopere pe criminal? Însă dezastrul ce urmează, amenințând însăși siguranța orașului, îi oferă ucigașului o acoperire perfectă de a se strecura printre cei suspecți.”

De astă dată, răufăcătorul vrea să salveze, culmea, pietrele prețioase: „E ca și cum ar salva o specie pe cale de dispariție: nu lasă diamantele să ajungă pe mâinile celor de la fabricile de inele de logodnă. A furat pietrele pure ca să le păstreze pure. Cei doi au spus că a turuit întruna despre faptul că diamantele sunt inima pământului și că, dacă le tai, e ca și cum le-ai viola și ucide.” ( O asemenea credință mai există în India, cu mii de ani în urmă).

Prin urmare e vorba despre crime, dar și despre lumea afacer ilor cu diamante. Și în mod cert, știutorii și neștiutorii vor afla cele mai detaliate și surprinzătoare amînunte despre diamante și lumea celor care s coupă de ele, de la tăiat, la șlefuit, adică de la a transforma o bucată de minereu care nu spune mai nimic nimănui la diamante care valorează milioane de dolari.

Deaver, mai spun editorii, excelează nu doar prin dozarea măiestrită a suspansului, ci și prin descrierea impresionantă a unei lumi de interese întunecate ce duc deseori la crimă și la moarte – cea a negustorilor de pietre prețioase.

Jeffery Deaver – Pe muchie de cuțit. Un roman cu Lincoln Rhyme. Editura RAO. 601 pag.