15 august 2022

Lecturi de weekend: „Peste Rock și după Roll” de Mimo Obradov

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un volum absolut necesar pentru cei interesați de rock, în general, și de rockul timișorean, în special. De asemenea, o lucrare care îl așază pe Mimo Obradov în galeria acelor specialiști, puțini la număr, documentați în domeniul rockului românesc. (Nelu Stratone)

În 2013 a apărut prima ediție a cărții de față, dedicată rock-ului timișorean, alcăturiă de Mimo Obradov. Critic muzical şi publicist, realizator de emisiuni radio şi TV şi traducător din mai multe limbi, Mimo Obradov (născut în 1958, la Timişoara) a devenit cunoscut melomanilor din întreaga ţară graţie celor patru volume ale „Istorii şi Story Rock“, apărute la Editura Marineasa între 1995 şi 2000.

Acum a apărut ediția a doua, revăzută și adăugită, A doua ediție a volumului se deschide cu „Premise la a doua ediție”, continuă cu un text introductiv, semnat Mimo Obradov, „La ce bun?”, după care sunt redate câteva comentarii la prima ediție a volumului, din partea criticii de specialitate, semnate, Bogdan Liviu Constantinescu, John Stoenescu, Nelu Stratone, Florin Silviu Ursulescu, „Cuvânt înainte la ediția a doua” purtând semnătura jurnalistului Florin Bălănescu. Noua ediție conține, față de ediția din 2013, cinci capitole noi.

Cartea lui Mimo Obradov – scriu editorii – este o culegere de descrieri, comentarii critice, însemnări despre rock’n’roll și despre acest spațiu cultural, de la Timișoara, Beograd și mai departe. Cultura rock nu cunoaște granițe. Nici autorul acestei cărți nu le acceptă. (…) Căci rockul întotdeauna a fost asta: chemarea spre libertate, asumarea marginalizării în contextul politicilor culturale oficiale. Obradov știe să trezească nostalgia, dar să-i și controleze efectul, căci nostalgia este o boală dulce care denaturează percepția realității. A știut să se oprească la timp și să articuleze o mărturie relevantă despre anii „mâncați de greieri”.

Apropierea de lumea civilizată a făcut din Timișoara locul din care au izbucnit nume bune, o parte ca urmare a talentului și influențelor muzicale nepătate, o parte ca urmare a revoltei împotriva unui sistem muzical precar. Sunt trupe și istorii cu care Mimo Obradov, așa cum spune chiar el, a crescut.” (Bogdan Liviu Constantinescu).

Mimo Obradov – Peste Rock și după Roll. Ediția a doua, revăzută și adăugită. Editura Brumar. 264 pag.