31 ianuarie 2023

Lecturi de weekend: „Piaf. Fără iubire suntem nimic” de Jean-Dominique Brierre

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Jean-Dominique Brierre este un jurnalist francez autor al vreo cincisprezece cărți, în general despre muzică, în special jazz. A colaborat, de asemenea, la elaborarea unei Enciclopedii a cântecului francez și a sărbătorii a cincizeci de ani a celebrei săli de concerte Olympia. A publicatbiografii dedicate actorului Fabrice Luchini și cântăreților Leonard Cohen, Bob Dylan și Johnny Hallyday. Biografia lui Edith Piaf a publicat-o în 2013.

O femeie micuță de statură, cu o voce fenomenală, îndărgostită de muzică și de viață, cu o mulțime de amanți, pe unii iubindu-I enorm, Edith Piaf spunea: „Iubirea dintre două ființe este, cred, singurul lucru care contează pe pământ. Când iubești, ești deosebit de curajos. Dacă vrei să te realizezi, să te dezvolți, ai nevoie de o iubire în viața ta. Starea de iubire este o maladie foarte plăcută, cu inconvenientele sale și, mai ales, cu marile ei bucurii. Eu cred că și atunci când ești nefericit în dragoste, te simți totuși fericit. Și mă întreb chiar dacă în momentul în care ești cel mai nefericit nu cumva ești, dimpotrivă, cel mai fericit. Atunci realizezi că, dacă dragostea există cu adevărat, ea se realizează prin suferință. Prin suferință se dă valoare lucrurilor. Cred că trebuie să plătești cu lacrimi adevărata fericire…”

Scriu editorii: „La cincizeci de ani după moartea sa, această biografie foarte bine documentată trasează destinul măreț și bulversant al celei mai mari doamne a cântecului francez, cunoscută și astăzi la nivel mondial. Ce rămâne astăzi din Edith Piaf? Un repertoriu, cântat încă de numeroși artiști, o legendă, țesută dintr-o viață mareață și tragică, o voce excepțională care continuă să ne emoționeze până în adâncul inimii. Jean Dominique Brierre ne conduce pe urmele lui Piaf, ale debutului ei în Parisul interlop al cartierului Pigalle, ale turneelor sale triumfătoare in America de după război. De la P´tit Louis la Marcel Cerdan sau Theo Sarapo, ultimul soț, trecându-i în revistă pe Cocteau, Montand, Aznavour, Canetti, Coquatrix, Moustaki… cu toții se regăsesc în această biografie, toti bărbații pe care ea i-a iubit si cei cărora le datorează succesul in cariera sa. Această carte trasează parcursul atipic al acestei mari cântărețe a muzicii franțuzești.”

Jean-Dominique Brierre – Piaf. Fără iubire suntem nimic. Traducere din limba franceză de Vasile Savin. Editura RAO. 219 pag.