Publicat: 10 Ianuarie, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Pentru mulți, Cartierul Spaniol este inima orașului Napoli. Familiaritatea locuitorilor, străzile înguste și dezordonate, mizerie. A inspirat mulți artiști plastici și scriitori. Printre cei din urmă s-a afalt și Heddi Goodrich, scriitoare, profesoară de engleză, trdaucătoare, născută la Washington. Ajunge să studieze la Napoli, unde rămâne vreme de zece ani. Astăzi trăiește în Noua Zeelandă. Cartea de față este primul ei roman și a fost publicat anul trecut.

Un roman romance, în parte autobiografic, foarte bine scris, adesea cu fraze și paragrafe încântătoare și poetice de-a dreptul, care descrie, cum rar se întâmplă în cărțile traduse în românește, atmosfera unuia dintre cele mai pitorești orașe italiene – aproape o declarație de iubire pentru oraș. „În acest roman, Napoli este încântător, hipnotic, decsris cu iubire și nostalgie. Uitați de Eelena Ferrante!” scrie „Il Messaggero”. Eroii sunt și ei captivanți. Heddi, o americancă de șaisprezece ani, studiază la Napoli și locuiește împreună cu alți studenți italieni într-un imobil vechi. Se îndrăgostește de un localnic și el student și pătrunde în viața familei acestuia, destul de conservatoare, care nu acceptă o „străină” în sânul familiei.

Scriu editorii: „Heddi studiază la Facultatea de Litere a Universității Orientale. Este americancă. Pietro studiază geografia. Este italian. Ea este săracă și nomadă. El este bogat și tradiționalist. Amândoi sunt străini într-un oraș dens, plin de istorie și de viață: Napoli! Este dragoste la prima
vedere. O dragoste complicată și profundă, care îi pune la încercare în
toate modurile pe tinerii boemi. În adâncul galeriilor de sub oraș, dar
și pe culmile Vezuviului. Cartierul Spaniol este deopotrivă un labirint
atragator și un păpușar care conduce o scenă de iubire. Heddi Goodrich
are curajul să povestească o parte din propria dragoste studențească, pe
care mulți dintre cititori au trăit-o.”

Firește, nu pot rămâne împreună. La sfârșitul studiilor, Heddi lucrează într-un bar, așteptându-l pe Pietro să-și termine stagiul militar, dar la întoarcere acesta e schimbat, nu are curajul să rupă legăturile cu familia, caz în care i-ar fi fost oprite veniturile, suferă o operație, urmată de o lungă convalescență alături de părinți și nu mai revine la Napoli, oraș pe care-l consideră odios. Heddi se întoarce în Statele Unite, apoi ajunge în Noua Zeelandă. După mulți ani, primește o scrisoare de la Pietro, în care acesta admite că a greșit. Începe un schimb de scrisori, între ele Heddi amintindu-și de vremurile minunate ale studenției la Napoli. Atunci începe schimbul de scrisori. Dar ea înțelege că nimic nu mai poate fi refăcut și, pe punctul de a se căsători, îi scrie: „M-ai făcut să cunosc o dragoste pe care puține persoane pe lumea asta au privilegiul să o cunoască și pentru asta îți voi fi mereu recunoscătoare”. Și altădată: „Cred că iubirea noastră chiar este un roman.”

Cel pe care cititorul tocmai l-a citit.

 

 

 

Heddi Goodrich – Pierduți în Cartierul Spaniol. Editura RAO. Traducere din italiană de Elena Bănică. 432 pag.

 

Topic: 

Format: