7 iulie 2022

Lecturi de weekend: „Povestea mea nescrisă” de Jane Thynne

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Thynne portretizează într-un mod memorabil legătura dintre două surori și modul în care aceasta poate fi fracturată de situația politică și de război.” – Publishers Weekly

Un roman splendid despre două surori care se pomenesc la un moment dat în tabere diferite pe fundalul devastator al celui de-al Doilea Război Mondial. Personaje fictive, firește, dar în jurul cărora roiesc figuri proeminente ale scenei istorice.

Autoarea mărturisește, într-o notă finală, cum a cumpărat, la jumătatea deceniul trecut, o mașină de scris portabilă Underwood, din 1931, deși toată viața scrisese la computer. „Când am deschis cutia de piele, înăuntru am dat nu doar de mașina de scris, ci și se sâmburele încolțit al unui nou roman.” Adică 150 de pagini dactilografiate pe o singură parte, fără vreun titlu, doar cu o dedicație. Paginile și mașina de scris aparținuseră Cordeliei Capel, o ziaristă celebră („cel mai de seamă cronicar al vieții americane”), care scrisese reportaje despre război, înainte să se mute definitiv în America, unde a murit la aproape o sută de ani. „Sâmburele” a devenit romanul pe care îl semnalăm acum.

Jane Thynne, născută în Venezuela în 1961, este o scriitoare britanicî A lucrat ca ziaristă pentru BBC și late câteva mari ziare britanice. A început să publice romane în 1997, după care i-au apărut alte opt.
Europa, 1936: Irene, sora Cordeliei, se mărită cu un industriaș german bogat și se mută la Berlin. Cordelia obține un post la un ziar din Paris și părăsește și ea Anglia în încercarea de a-și construi o carieră în jurnalism. Pe măsură ce situația politică devine tot mai tensionată în Europa, cele două surori păstrează legătura prin scrisori și Cordelia descoperă ca soțul Irenei este simpatizant al regimului nazist.

Romanul nu se concentrează pe războiul propriu-zis, ci pe anii 1936-1937 și 1945-1946. Despre ororile războilui scrie puțin, expediat, ca de pildă: „Londra era ca un boxer ce se încăpățâna să rămână în ring, deși abia se  mai ținea pe pcioare”

Apar multe figuri istorice proeminente – , Joseph Goebells, Reinhard Heydrich, Sylvia Beach, Arthur Koestler, Martha Dodd, Kim Philby. Martha Dodd a fost fiica ambasadorului american la Berlin, între anii 1933-1937, atrasă la început de regimul nazist, devenită apoi o inamică înverșunată a fasciștilor, racolată de serviciile secrete sovietice, pentru care a lucrat ca spion și după ce a revenit în America, supravegehată de FBI

Jane Thynne – Povestea mea nescrisă. Traducere din limba engleză de Adania Folea. Editura RAO. 409 pag.