22 octombrie 2021

Lecturi de weekend: Războiul Rece. Înțelegerile, spionii, minciunile, adevărul

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

John Lewis Gaddis este profesor de istorie „Robert A. Lovett” la Yale University şi directorul fondator al Brady-Johnson Program in Grand Strategy. A scris mult pe tema cărții de față, motiv pentru care  The New York Times l-a numit „decanul istoricilor Războiului Rece”. A primit două distincţii pentru activitatea sa didactică la Yale, iar în 2005 i s-a decernat medalia National Humanities. În 2012, studiul său George F. Kennan: An American Life a primit premiul Pulitzer pentru biografie.

Scriu editorii: „După încheierea, în 1945, a celui de-al Doilea Război Mondial, a început o nouă confruntare, de o natură şi o amploare fără precedent, pe care George Orwell o va numi Războiul Rece: din 1947 până la căderea Zidului Berlinului (1989) şi apoi a Uniunii Sovietice (1991), lumea va trăi sub ameninţarea unui conflict nuclear. Cercetând o serie de arhive deschise de curând şi apelând la numeroase mărturii şi volume de memorii, John Lewis Gaddis analizează în profunzime desfăşurarea, dar şi cauzele declanşării unor evenimente care au marcat a doua jumătate a secolului XX. Într-o sinteză remarcabilă, Gaddis readuce la viaţă toate episoadele importante ale unei epoci care, mai mult decât oricare alta, a modelat configuraţia geopolitică a lumii de azi, cum ar fi blocada Berlinului, cursa înarmării nucleare, Războiul din Coreea, criza Canalului Suez, reprimarea revoltei maghiare, construirea Zidului Berlinului, Războiul din Vietnam, criza rachetelor din Cuba sau zdrobirea <<primăverii de la Praga>>. Războiul Rece este povestea unui şir neîntrerupt de situaţii de criză şi subterfugii, negocieri şi minciuni, tirani şi lupte pentru putere – dar şi a unor oameni obişnuiţi care au schimbat cursul istoriei.”

De altfel, în epilogul său, John Lewis Gaddis precizează că sfârșitul Războiului Rece, care a început brusc și a sfârșit și mai brusc, s-a datorat mai ales oamenilor obișnuiți. „Uimiți, oripilați, entuziasmați, încrezători, neputincioși, complet derutați, liderii s-au luptat să ia din nou inițiativa, însă și-au dat seama că singurul mod în care o puteau face era să recunoască inevitabnilitatea a ceea ce la un moment dat păruse incredibil. Cei care nu au reușit să o facă au ajuns să fie demiși, ca Honecker, sau înjurați, ca Deng, sau uciși, asemenea cuplului Ceaușescu.”

John Lewis Gaddis – Războiul rece. Înțelegerile, spionii, minciunile, adevărul. Traducere de Diana-Elena Ţuţuianu. Editura Polirom, colecția Historia. 294 pag.