12 aprilie 2021

Lecturi de weekend: Regele Zibeline în jurul lumii

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Semnalăm astăzi o carte a unuia dintre cei mai premiați scriitori francezi contemporani. Jean-Christophe Rufin s-a născut în 1952, a urmat o carieră medicală de succes, a fost șef de clinică, a lucrat în mai multe spitale, a fost administrator al Crucii Roșii franceze, apoi președinte al Acțiunii contra foametei și unul dintre cei mai fr evenți organizatori ai unor misiuni umanitare. A mai fost ambasador în Senegal și Gambia. Iar din 2006 a părăsit toate funcțiile oficiale pentru a se consacra scrisului. În 2008 a fost ales cel mai tânăr membru al Academiei franceze.

Pentru opera sa literară a primit numeroase premii celebre, între care  Goncourt și Interallié. A publicat foarte multe romane și eseuri.

Eroul romanului de față este Maurice Auguste Benjowski, socotit  ultă vreme cel mai faimos aventurier la secolului al XVIII_lea, ale cărui Memorii, publicate ăn limba franceză, s-au bucurat de un enorm succes. Pentru unii a fost un aventurier, pentru alții un escroc. Cu timpul, povestea sa (chiar a ajuns rege al Madagascarului) a fost dată uitării, dar viața și aventurile sale au inspirat numeroase romane, piese de teatru și filme. Cu toate acestea, personalitatea sa a rămas enigmatică, fapt care l-a inspirat pe Rufin.

Scriu editorii: „Un tînăr nobil european, contemporan cu Voltaire şi Casanova, ajunge în Siberia  şi apoi în China, Franţa şi SUA, dar şi în alte locuri din jurul lumii, devenind în cele din urmă regale Madagascarului. Sub pana lui Jean-Christophe Rufin, această istorie reală capătă amploarea şi şarmul unei poveşti orientale, dintre acelea atât de faimoase  şi citite în secolul al XVIII-lea. Iar la toate acestea se adaugă o foarte frumoasă poveste de dragoste ce la fiecare pas pare sortită eşecului şi un periplu prin societatea şi moravurile epocii.”

„M-a pasionat imediat destinul acestui aventurier, explorator exilat în inima Siberiei înainte să colinde toate oceanele lumii şi să devină regele Madagascarului. De douăzeci de ani vreau să-i spun povestea într-o carte. Benjowski însuşi şi-a scris Memoriile în 1791. Prin urmare, am fost nevoit să găsesc un artificiu romanesc pentru a evita să vin cu altă naraţiune istorică. Şi cel care mi l-a oferit a fost Benjamin Franklin.” (Jean-Christophe Rufin, L’Express)

„Un roman istoric cinematografic, deopotrivă o relatare a unei călătorii uluitoare şi o poveste de dragoste palpitantă.” (RTL)

Jean-Christophe Rufin – Regele Zibeline în jurul lumii. Tarucere din limba franceză de Cristian Fulaș. Editura Polirom. 342 pag.