Publicat: 20 Decembrie, 2019 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

În urmă cu doi ani, romanul de față a fost încununat cu două premii: Prix Femina des lycéens 2017 și Prix du premier roman 2017. Revista L’Express scria că e vorba de „Un stil, un ton, o muzică aparte… Încă de la primele pagini, ne dăm seama că acesta e un pariu câştigat, că Regina mea este un interludiu fermecat, una dintre acele poveşti inițiatice care îi încântă pe adulții ce şi-au păstrat sufletul de copil.”

Autorul, Jean-Baptiste Andrea, născut în 1971, este regizor și scenarist, și declara, într-un interviu, despre romanul său de debut: „Este povestea prieteniei între doi copii, pe un platou izolat din Haute-Provence, în vara lui 1965. Shell, eroul, este un copil considerat prostul satului de toți cei din jur, inclusiv de familia lui. De teamă să nu fie trimis la o școală specială, fuge de acasă și întâlnește o adolescentă pariziană în vacanță. Fata, Viviane, se proclamă <<regina lui>> și îi cere să o slujească fidel. Cartea s-a născut din îngemănarea a două elemente. Primul: peisajele din regiunea mea natală, care mă inspiră întotdeauna. Țin să clarific faptul că nu este un roman regional, eu vorbesc despre o Provence aproape simbolică, zugrăvită în tușe groase. Esențial aici este rolul pe care îl are natura în poveste mai degrabă decât zona în care se află acele peisaje. Al doilea element este tema copilăriei, care îmi este tare dragă. Nu din nostalgie – nu vreau să redevin copil – ci pentru că nu vreau să moară în mine copilul care eram. În mulți adulți acest copil nu mai există ori este profund anihilat. (…) Cred că m-am gândit vreo patru ani la Regina mea. Într-o zi, m-am așezat să scriu această poveste și nu m-am oprit timp de două luni. Odată ce am înțeles personajul principal, i-am pregătit rolul, scriitura curge. (…)Prin urmare, am vrut să spun povestea unui copil care păstrează toate momentele de fericire pe care le trăiește – unele sunt mai degrabă insignifiante.”

O poveste inițiatică despre un băiat neobişnuit, poreclit Shell (pentru că umblă peste tot, nu numai la benzinăria tatălui său, îmbrăcat cu o geacă inscripționată Shell), o poveste în care totul este adevărat, totul e vis, totul e imaginație. Scriu editorii: „Shell a abandonat şcoala şi locuieşte cu părinții într-o benzinărie. Într-o zi, din cauza unei țigări, aproape că declanşează un incendiu. Părinții săi se gândesc să-l trimită la o şcoală specială. Atunci, ca să devină bărbat, Shell se hotărăşte să meargă la război. Porneşte pe cărarea din spatele benzinăriei, dar, când ajunge pe platoul alpin, îl întâmpină doar mirosul de tufe uscate şi o tăcere adâncă. O siluetă uşoară ca o răsuflare apare brusc în fața lui. Această fiică a vântului, care îi cere să o numească <<regina>> lui, este Viviane.
Cu ea, totul se inventează. Platoul este locul lor de joacă. Shell se lasă copleşit de senzații. Şi decide să se supună dorințelor reginei sale. Dragostei. Jocului şi nepăsării.”

Din păcate, o poveste care sfârșește tragic.  

 

Jean Baptiste Andrea – Regina mea. Editura Pandora M. Traducere din franceză de Lucia Vișinescu. 190 pag.

 

Topic: 

Format: