3 iulie 2022

Lecturi de weekend: „Regina șampaniei” de Helen Fripp

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pasionată de ficțiunile istorice și de femeile care au lăsat o amprentă puternică în epocile în care au trăit, Helen Fripp a publicat până acum două romane cu asemenea personaje care se împotrivesc constrângerilor sociale. Primul a fost cel de față, apărut la începutul anului 2021.

Un roman de dedut încântător, care spune – scriu editorii – „povestea adevărată a renumitei văduve Nicole Clicquot, cea care a revoluționat modul de fabricare a șampaniei. Pornind de la Revoluția Franceză, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, pe când Nicole avea doar 11 ani, străbatem cu emoție anii când Napoleon visa să cucerească lumea, iar șampania curgea în palatele nobililor ruși. A fi femeie atunci presupunea să ai grijă de casă, să te îmbraci frumos, să arăți și să te porți ca un bibelou, să stai în banca ta, fără să ai niciun cuvânt de spus. Micuță, plină de nerv, cu ochi strălucitori, Văduva Clicquot va fi altfel, rămânând în memoria urmașilor prin ceea ce a creat – cea mai romantică șampanie, recunoscută ca atare și în zilele noastre.”

Madame Clicquot, născută Barbe-Nicole Ponsardin, Widow Clicquot sau Veuve Clicquot, cunoscută drept „Grande Dame of Champagne”, a preluat afacerea cu vin a soțului ei când a rămas văduvă, la 27 de ani. Devine prima femeie care conduce o asemenea afacere, o face cu pricepere, iar la moartea ei, în 1866, firma ei producea 750000 de sticle vândute în toată lumea.

Romanul are în centru un personaj remarcabil, greu de uitat, fascinant.

Helen Fripp – Regina șampaniei. Povestea văduvei care a creat cea mai romantică șampanie din lume. Traducere din limba engleză de Lorena Lupu. Editura RAO. 351 pag.