28 septembrie 2021

Lecturi de weekend: „Reginele scriitoare ale României” volum îngrijit de Silvia Irian Zimmermann

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Silvia Irina Zimmermann, născută în 1970 la Sibiu, este istoric literar, scriitoare germană și traducătoare, originară din România. Este doctor în literatură germană a Universității din Marburg cu o teză despre opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva). A continuat activitatea de cercetare interdiscipinară în colaborare cu Arhiva Princiară de Wied (Neuwied), publicând mai multe cărți în limba germană și română despre Regina Elisabeta a României și Curtea Regelui Carol I al României.

În anul 2012 a inițiat înființarea Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied (Forschungsstelle Carmen Sylva des Fürstlich Wiedischen Archivs), unde este co-fondatoare și coordonatoare onorifică. Este  co-editoare a colecției centrului de cercetare Carmen Sylva împreună cu istoricii Dr. Hans-Jürgen Krüger, Dr. Edda-Binder Ijima și istoricul literar Prof. Dr. Ralf Georg Czapla, în cooperare cu editura Ibidem din Stuttgart.

Am evidențiat atâtea elemente din activitatea autoarei pentru a convinge cititorii că volumul semnalat astăzi este nu numai documentat, ci și beneficiază de o scriiutră de excepție.

Scriu editorii: „Istoria monarhiei din România şi a celor patru regi ai ei ar fi incompletă fără povestea consoartelor regale, care, prin carisma, energia şi atitudinea din momentele tragice ale destinului lor, par mai fascinante decât auguştii lor soţi.

Dintre cele patru regine, îndeosebi primele două, Regina Elisabeta (Carmen Sylva) şi Regina Maria, au ieşit în evidenţă la vremea lor prin apariţia carismatică, devenind populare şi câştigând notorietate în întreaga lume, graţie talentului literar în serviciul Coroanei României.

În literatură şi artă, cele două regine s-au influenţat reciproc, şi-au dat direct sau indirect impulsuri noi şi, în ciuda tuturor diferenţelor de gust, vârstă şi formare artistică, îndeosebi activitatea de scriitoare a fost ceea ce le-a unit şi le-a remarcat în străinătate ca regine scriitoare ale României – un fenomen românesc de excepţie prin care Regina Elisabeta (Carmen Sylva) şi Regina Maria rămân în memoria culturii.

Volumul de faţă este o aducere aminte despre primele două regine ale României, Elisabeta (Carmen Sylva) şi Maria, ca scriitoare. Această primă antologie a scrierilor celor două regine conține, în prima parte, o privire de ansamblu asupra relației dintre ele prin oglinda textelor lor epistolare și memorialistice; în a doua parte, reunește texte din opera reginelor care relevă asemănări tematice abordate în stiluri diferite, precum și o anumită evoluție de la prima regină scriitoare, Elisabeta (Carmen Sylva), la a doua re­gină, Maria, prin modul de abordare a motivelor și temelor românești în po­vestirile lor fantastice, în basmele pentru copii și în eseuri.

O trăsătură comună evidentă reiese din textele celor două regine-scriitoare ale României: scrisul ca un mod de viață.”

Reginele scriitoare ale României – volum îngrijit, introducere, note și bibliografie de Silvia Irian Zimmermann. Corint Books, colecția Istorie cu blazon. 400 pag.