25 ianuarie 2022

Lecturi de weekend: Registrul domnului Carvet

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Autorul romanului pe care îl semnalăm astăzi este, aproape cert, un necunoscut majorității cititorilor, pentru că e un nou venit. Bihorean crescut în Banat, a început să scrie cronici sportive, cu ceva ani în urmă, în 2010 a publciat pe cont propriu „Vapoarele morții”, o poveste de spionaj, și a scris cartea de față după vreo cinci ani. Se explică el însuși într-un interviu:

E o poveste polițistă în care „rolurile principale le au doi jurnaliști care își riscă viața pentru a afla adevărul și legăturile mafiote și politice din spatele unei companii farmaceutice. Acțiunea se desfășoară în Statele Unite ale Americii și am încercat să pun în ea toate elementele polițiste și de jurnalism de investigație care mi-au trecut prin minte, dar fără să le aprofundez de o manieră obositoare. Am încercat să fie o carte pe care să o citești cu ușurință și care să te facă să nu poți s-o lași din mână. Am plasat acțiunea în Statele Unite ale Americii pentru că, atunci când am început să scriu la manuscris, în debutul lui 2015, nu mi se părea că cititorii ar fi luat în serios o asemenea acțiune pe meleagurile autohtone. De-a lungul poveștii cititorii descoperă riscurile meseriei de jurnalist, le amintesc despre cât de nenorocită este corupția politică și instituțională.”

Jurnalistul de investigație Ben Toricelli este sunat într-o dimineață de o oarecare Rita Decker, avocată. Mânat de curiozitate, merge la întâlnire. Rita Decker îi propune o sumă uriașă de bani, pentru a lucra la Pro Performance Pharmaceutics, companie producătoare de suplimente pentru sportivi. Compania, acuzată că produsele lor ar fi dus la dezvoltatea de afecțiuni fizice, respectiv insuficiență respiratorie la sportivi de performanță, este nevoită să își deschidă o altă filială în Mexic, și are nevoie de un jurnalist de corporație.

Scriu editorii: „Unele reguli n-ar trebui încălcate niciodată, iar unele povești n-ar trebui urmărite. Un jurnalist de investigație și un avocat cu multe secrete n-ar trebui să se întâlnească niciodată. Pentru binele lor. Discreta avocată Rita Decker îi face o ofertă surprinzătoare jurnalistului de investigație Ben Toricelli: o sumă exagerat de mare pentru a fi jurnalist în compania pe care aceasta o reprezintă. Ceea ce nu știe Ben Toricelli este că Rita Decker și-a depășit mandatul.

Când jurnalistul află că avocata a fost asasinată și aruncată sub podul Brooklyn, coincidențele și întrebările fără răspuns îi dau de înțeles că oferta fusese o invitație la dezvăluirea adevărului. Secretele pe care avocata nu mai apucă să le dezvăluie dau naștere unei conspirații al cărei scop este eliminarea jurnalistului.

De ținta desenată pe spatele său, Ben Toricelli nu poate scăpa decât într-un singur mod: răspunzând cu aceeași monedă. Adâncindu-se în viesparul cu secrete, jurnalistul trebuie să lupte într-o cursă contracronometru, în care pericolele nu vin dintr-o singură direcție. Doar memoria trecutului poate opri crimele. Tot ea poate scoate la iveală și adevărul, iar crimele nu pot fi explicate decât cu ajutorul registrului domnului Carvet.”

Fiind un roman polițist, nu vom intra în detalii care să frustreze cititorii, spunând doar că e o poveste căreia merită să-I descoperi secretele.

George Moisi – Registrul domnului Carvet. Roman polițist. Liter Press Publishing, colecția Foxglove. 283 pag.