27 octombrie 2021

Lecturi de weekend: Rusia. O ecuație complicată

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Armand Goșu predă din 2004 istoria politică a Rusiei și a URSS, istoria politicii externe și a diplomației sovietice, evoluții în fostul spațiu sovietic și introducere în istoria serviciilor secrete sovietice. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). A avansat pînă la gradul de cercetător științific principal II la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, unde a lucrat între 1991 și 2001.  Din 2004 este conferențiar la Universitatea din București. A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 și 1999-2000. Între 2005 și 2010 a fost redactor-șef adjunct, iar în perioada 2013-2014 redactor-șef al revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.

Volumul de față adună convorbirile realizate cu ziaristul Lucian Popescu îăn ultimii ani pe diverse subiecte leagte de vecinii de la est ai României, Ele au fost aranjate cronologic și u fost selctate astfel încît să surprindă principalele evoluții politice, de la campanie electorală și realegerea lui Vladimit Putin până la ceea ce s-a numit „afacerea Navalîi”.

„Indiferent de (re)sentimentele noastre faţă de Rusia – scre Teodor Baconschi pe coperta a patra -, această uriaşă entitate statală ne însoţeşte istoria modernă, ca o inexorabilă umbră geopolitică. Avem deci toate motivele pentru a căuta să descifrăm ce se petrece cu adevărat pe marea scenă euroasiatică din vecinătatea României euroatlantice. Profesorul Armand Goşu se dovedeşte cel mai competent ghid spre «complicata ecuaţie» a Federaţiei Ruse din secolul XXI. El nu este un expert improvizat, ci un istoric profesionist şi un intelectual public format în şcoala jurnalistică de la BBC, aşadar impregnat de valorile libertăţii. Volumul de faţă include interviurile acordate de Armand Goşu după anexarea peninsulei Crimeea şi declanşarea conflictului hibrid din estul Ucrainei, urmate de tensiunile tot mai acute dintre Kremlin şi puterile occidentale.
Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.”

Câteva teme de interes larg din carte:

Fereastra către Răsărit deschisă de basarabeni; Istoria scurtă, dar agitată a studiilor româneşti privitoare la Rusia; Cum s-a strecurat propaganda rusească la Forumul Mondial al Holocaustului. Şi de ce vrea Putin să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial; Criza petrolului. Acordul ruso-saudit nu a reuşit să oprească incredibila coborîre a preţului petrolului.

Armand Goșu – Rusia, o ecuație complicată. Convorbiri cu Lucian Popescu. Editura Polirom. 335 pag.