20 septembrie 2021

Lecturi de weekend: Să ucizi SS. Vânătoarea celor mai cruzi criminali din istorie

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bill (William James) O’Reilly Jr., născut în 1949, este un jurnalist american, care a lucrat multă vreme și în televiziune, comentator cu tendințe conservatoare și autor al multor cărți. În urmă cu patru ani a fost implicat într-o serie de procese de conduită sexuală nerecomandat ă și și-a încheiat zariera de jurnalist.

Martin Dugard e mult mai tânăr, s-a născut în 1961, e tot ziarist și a colaborat mult cu Bill O’Reilley.

Împreună, cei doi au publicat în urmă cu trei ani cartea de față, pe un subiect mult dezbătut în deceniile postbelice, vânătaorea de naziști, care, iată, stârnește în continuare interes, dacă autorii aduc elemente noi, Cei doi ziariști precizează că au cosnultat o mică bibliotecă de lucrări despre lumea nazistă, pentru a înțelege mai bine Holocaustul și metodele folosite de criminalii din SS, pentru a scăpa de răspunderea crimelor înfăptuite. Oricum, toate lucrările de istorie se bazeazăî pe o mică bancă de resurse esențiale, ca portal d edocumentare: „The Nazi Hunters…”

Scriue ediorii: „<<Să ucizi SS>> e o carte de non-ficțiune care spune povestea vânătorilor de naziști ajunși în această postură din cauza circumstanțelor internaționale, unde Vaticanul, Crucea Roșie și, nu în ultimul rând, Statele Unite ale Americii au fost verigi principale în lanțul numit <<calea șobolanilor>>, drumul prin care o serie de naziști de frunte au scăpat temporar sau definitiv de justiție.
Începând chiar de la Procesul de la Nürnberg și ajungând până în zilele noastre, acești <<vânători de naziști>> și-au predat unii altora ștafeta căutărilor, de-a lungul generațiilor, și ei reușesc încă să mai descopere în viață naziști/naziste care au reprezentat niște figuri sinistre ale lagărelor de concentrare.”

Extrem de interesant Post-scriptum-ul în care autorii spun pe scurt povestea principalelor personaje, vânători și vânați.

„Cu banii naziștilor și puterea nemilaosă care se mai afla la dispoziția acestora, după încheierea celui de al Doilea Război Mondial, vînătaorea de naziști nu a fost o sarcină ușoară. Dar trebuia făcută. Și a fost.”

Bill O’Reilley și Martin Dugard – Să ucizi SS. Vânătoarea celor mai cruzi criminali din istorie. Traducere din limba engleză de Alexandru Marinescu. Editura RAO. 323 pag.