Publicat: 31 Mai, 2019 - 00:00
Share

În anul centenarului nașterii lui Ingmar Bergman, Editura Polirom a publicat un volum aniversar cu două dintre piesele sale (Scene dintr-o căsnicie și După repetiție). Amândouă textele sunt celebre, cu deosebire primul, transformat inițial în serial de televiziune în șase episoade (1973), apoi într-un film de lung metraj (1974). Scenariul și filmul, cu Liv Ull­mann și Erland Josephson, au devenit peste noapte mari succese.

„Scene dintr-o căsnicie” e un scenariu despre „analfabeți emo­țional“ („Suntem analfabeți sentimental. E un fapt trist care nu ni se aplică numai nouă, ci practic tuturor oamenilor. Suntem ignoranți într-un mod insondabil de sinistru, atât în ceea ce ne privește pe noi înșine, cât și pe alții”) și are în centru relația cuplului Marianne – Johan, căsătoriți de zece ani și cu două fete, pe care o întoarce pe toate fețele. Fiecare membru al cuplului are o carieră înfloritoare, ambii sunt înconjurați de prieteni interesanți, relația pare perfectă, dar în realitate cuplul e în pragul destrămării. Cele cinci tablouri, surprind, în timp, fisurile, lipsa de strălucire, deși cei doi încă se mai iubesc: soțul pleacă să trăiască cu o altă femeie, mai tânără, revine, amândoi au relații extraconjugale, acceptă cu greu divorțul, care se produce, fiecare merge pe drumul lui, pentru ca în final să se regăsească. („Consider că te iubesc în felul meu nedesăvârșit și destul de egoist. Și uneori mi se pare că și tu mă iubești în felul tău certăreț, umflat de sentimente.”) Replicile extrem de inteligente, schimbările de unghiuri frecvente, tensiunea permanentă. Foarte mulți oameni s-au regăsit în situațiile expuse în film, fapt care a dus la mega succesul serialului și al filmului.

S-a spus chiar că, datorită sincerității sale totale, „Scene dintr-o căsnicie” este probabil opera cea mai exhaustivă realizată vreodată despre raporturile dintre femei și bărbați, un film care trimite direct la propia noastră viață.

Bergman însuși spunea: „Johan și Marianne și-au dat voie să fie lași, curajoși, fericiți, furioși, îndrăgostiți, nesiguri, satisfăcuți, ipocriți, perfizi, răutăcioși, copilăroși, mizerabili, afectuoși, nemiloși, proști, nejutorați – pe scurt – ființe umane.”

 

 

Ingmar Bergman – Scene dintr-o căsnicie. După repetiție. Traducere din limba suedeză și prefață de Carmen Vioreanu. Editura Polirom. 225 pag.

 

Topic: 

Format: