31 ianuarie 2023

Lecturi de weekend: „Scrisoare pentru un copil niciodată născut” de Oriana Fallaci

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

,,Privește, se aprinde o lumină… Se aud voci… Cineva aleargă, țipă, disperă… Dar altundeva se nasc mii, sute de mii de copii și mame de viitori copii: viața nu are nevoie nici de tine, nici de mine. Tu ești mort. Acum mor și eu. Dar n‑are nicio importanță. Pentru că viața nu moare.”

Una dintre figurile cele mai importante ale jurnalismului internațional din a doua jumătate a secolului trecut, Oriana Fallaci s-a născut la Florența, în 1929, s-a angajat în Rezistență, împotriva regimului lui Mussolini, a fost dizidentă întreaga viață, o liber cugetătoare cu un discurs despre toate temele tabu ale timpului ei – avortul, integrasocială, rolulu femeii în societate, homosexualitatea. A fost prima femeie corespondent de război, pe frontul din Vietnam. A intetrvievat numeroase personalități (Fellini, Mastroianni, Hitchcock), dar și oameni politici (Kissinger – în cursul acelui interviu a ajuns la concluzia că războiul din Vietnam era „inutil”, iar Kisisnger a admis mai târziu  că a fost „singura cea mai dezastuoasă convorbire pe care am avut-o vreodată cu un membru al presei” -, Kadhafi, Șahul Iranului, Khomeiny, Lwech Walesa). În septembrie 2001 a siscitat polemici luând poziții contra islamului. A publicat vreo cincisprezece cărți, pentru unele a fost premiată (unul dintre premiii a fost Viareggio, obținut în 1979 pentru „Un om”, un roman dedicat lui Alexandros Panagoulis, poet și om grec, asasinat de junta militară, om care i-a fost partener. A murit în 2006, în urma unui cancer de sân.

”Scrisoare pentru un copil niciodată născut” a apărut în 1975. Naratoarea, care a avut o poveste de amor liber cu partenerul ei este însărcinată. Femeia care nu și-a dorit copilul se adresează embrionului pe care îl poartă în pântece, întrebându-se ce determină începutul unei vieți umane. E o adevărată pledoarie pentru avort. Dincolo de alegerea de a păstra ori nu copilul, viitoarea mamă pune problema responsabilității de  a da naștere în absolut. Un parcus de tergiversări, de îndoieli, de stări proaste, de întrebări. Între a fi pentru sau contra avortului, Oriana Fallaci povestește dificila istorie a maternității când aceasta nu este evidentă, când singura capabilă să poată lua o decizie, mama, nu știe încă ce vrea. „Poate cartea asta îi va face și pe bărbați să înțeleagă.”

O carte sensibilă, o bijuterie literată, de cicit chiar dacă, din punct de vedere social și al mentalităților, lucrurile nu mai stau deloc ca în deceniul în care a fost scrisă.

Oriana Fallaci – Scrisoare pentru un copil niciodată născut. Traducere din limba italiană de Nicoleta Dabija. Editura Lebăda neagră. 131 pag.