Publicat: 10 Februarie, 2018 - 00:00

O poveste incredebilă, cum n-ați mai întâlnit, a Bucureștilor văzuți din cele mai diverse unghiuri. Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare personaj istoric, fiecare protagonist al rubricilor tip „Fapt divers” – toate aceste elemente încă stau „sub pecetea tainei”. Practic, fiecare piatră din caldarâm ascunde un secret cutremurător, care surclasează limitele unui mister pitoresc! Nimic din ceea ce pare banal nu a fost, în realitate, așa. Dincolo de orice moment de grație sau strălucire, se află o sămânță de tragedie: o crimă abominabilă, un gest necugetat, o nebunie incredibilă! Despre toate acestea vorbesc cele 24 de volume semnate de Dan-Silviu Boerescu - Secretele Bucureștilor în 24 de volume. Docu-dreame și mituri urbane. Editura Integral, 160 pag fiecare volum.

 

 

  1. Enigmele nedezlegate ale crimelor care au zguduit Bucureștii.

Pâna să-l descopere pe adevăratul criminal, Râmaru, Miliția îl „convinsese” pe un taximetrist să recunoască asasinatele în serie. Mulți ani, însă, familia lui Râmaru a crezut că acesta nu fusese executat, ci ascuns de comuniști! Și azi familia cere 200.000 euro despăgubiri.

 

  1. Din Crucea de Piatră în Mătăsari. Istoria amorului liber

Cândva, în Vechiul București, dacă-ți făceai abonament la o casă de toleranță, la cinci bonuri de consum puteai primi încă unul gratis! Printre patronii caselor de toleranţă se număra chiar şi Gabriel Marinescu, prefectul Poliţiei Capitalei.

 

  1. Divele controversate ale Bucurestiului. De la Elena Lupescu la Maria Tănase

Cine a fost Zaraza, frumoasa țigancă nemurită de interpretul interbelic de romanțe Cristian Vasile, dar și de scriitorul contemporan Mircea Cărtărescu? Cum l-a cucerit în realitate Lupeasca pe Carol al II-lea? Ce iubiți celebri a avut Maria Tănase, în afară de Brâncuși?

 

  1. Haiducii și bandiții care au terorizat Bucureștii

În ianuarie 1894, bandiții conduși de Zdrelea și Mărunțelu sfidează poliția și, după ce comit tâlhării, apar la petreceri. Când oamenii legi arestează unul dintre făptași, ceilalți nu ezită să atace clădirea arestului pentru a-l elibera...

 

5. Cele mai vechi cârciumi bucureștene și clienții lor celebri

De la primele locante unde se bea „cu burta” pe 5 lei, la luxoasa Casa Capșa, unde un ofițer de Stat Major s-a îmbătat și a pierdut planurile Armatei Romane (ceea ce a condus la dezastrul de la Turtucaia din Primul Război Mondial) cârciumile și restaurantele bucureștene ascund o serie incredibilă de mistere...

 

  1. Primele Miss Romania, povești (ne)romanțate

Frumoasa Tita era fiica lui Cristescu „Plăpumarul”, primul secretar general al Partidului Comunist Român. În 1926, la 18 ani, este aleasă Miss România și se părea că o așteapta o viață plină de strălucire. Noua ani mai târziu, moare în chinuri, otravită cu bomboane injectate cu cianura, chiar înainte să se mărite cu un diplomat. Primul suspect – inginerul Liviu Ciulei, fostul ei amant. Nu și vinovatul.

 

  1. Petreceri extravagante în vechii București

Orașul a fost gazda multor întâmplări incredibile! Perla de culoare Josephine Baker este adusă, în 1928, pe malul Dâmboviței de impresarul ei, Constantin Tănase, și plimbată prin oraș într-o trăsurică trasă de un struț! Onorariul ei pentru fiecare spectacol la Teatrul „Cărăbuș” va fi unul colosal – 100.000 lei!

 

  1. Figuri de dandy și Don Juani de București. De la Mateiu Caragiale la Rică „Fante de Obor”

Pentru a-și satisface pasiunea pentru heraldică și a-și putea inventa o genealogie aristocratică, bastardul lui Caragiale se însoară cu o moșiereasă mai vârstnică decât el cu 25 ani... Filosoful Nae Ionescu a provocat o dramă părăsind-o pe Maruca, soția lui Enescu, aceasta turnându-și acid pe față...

 

  1. Jocuri de noroc, cazinouri și case de pariuri bucureștene

Înainte să importe „babaroasele”din Franța, bucureștenii jucau „arșice”, folosind oscioare de animale. Deja, pe la 1600, călătorii străini consemnau patima jocurilor de cărți, precum „faraonul”.

 

  1.  Povești incredibile la vreme de război în București

În 1916, unul dintre cele mai fortificate orașe din lume, București, se preda fără a trage un glonț. Ocupanții germani vor lua o serie de măsuri caudate, precum exterminarea câinilor vagabonzi, suspectați că ar putea fi folosiți în acte de sabotaj. Iar aliații nemților, turcii, demontează piesă cu piesă moara lui Assan și o expediază la Istanbul, ceea ce vor face și sovieticii, cu alte fabrici, după 23 august 1944. Un comando bulgăresc fură în 1917 moaștele Sf. Dimitrie, însă Feldmaresalul Mackensen ordonă ca racla să fie înapoiată Mitropoliei...

 

  1.  Uimitorii escroci bucureșteni și victimele lor faimoase

Gigolo-ul Gheorghe Gaetan încearca să-și înșele amanta vârstnică, fosta soție a celebrului inginer Leonida, cu niște briliante la preț de chilipir. În seara faptei, femeia este tratată cu icre negre înaintea partidei de sex. Cum înșelătoria eșuează, o lovește cu un ciocan în cap, vrând să fugă cu milionul de lei destinat afacerii.

 

(va urma)

 

 

Topic: 

Format: 

Tags: