Publicat: 14 Aprilie, 2019 - 00:00
Share

Anul trecut, Editura Litera a propus cititorilor o serie de patru romane celebre, toate ecranizate, ale unuia dintre cei mai populari scriitori ai secolului XX, Alistair MacLean, autor a 29 de bestseleruri. Alistair MacLean, scoțian de origine, mort relativ tânăr în urma alcoolismului, este socotit un maestru al romanului de acțiune și suspans.

 

Tunurile din Navarone

”Două sute de soldați britanici sunt izolați pe insula Kheros, de pe coasta turcească, știind că îi așteaptă moartea. Toate aceste vieți ar putea fi salvate dacă tunurile din Navarone, vigilente și catastrofal de exacte, ar fi reduse la tăcere. Navarone este ea însăși o fortăreață inexpugnabilă, păzită de o garnizoana mixtă de soldați germani și italieni. Capitanului Keith Mallory, sabotor priceput și alpinist experimentat, iîi revine sarcina de a conduce un mic grup de soldați care urmează să escaladeze uriașul și dificilul versant al insulei Navarone, pentru a arunca în aer tunurile ucigașe.”
”Acțiune neîntreruptă, la cote maxime. Un roman plin de suspans de la început până la sfârșit... o poveste extrem de captivantă.” - Scotsman
Romanul a beneficiat de o ecranizare celebră, cu Gregory Peck, David Niven și Anthony Quinn în rolurile principale.

 

 

Forța 10 din Navarone

”Tunurile din Navarone au fost reduse la tăcere, dar eroicii supraviețuitori nu au timp să se culce pe laurii victoriei. Nici nu s-au stins încă ultimele ecouri ale faimoaselor tunuri, și Keith Mallory, Andrea și Dusty Miller sunt parașutați în Iugoslavia sfâșiată de război pentru a salva o intreagă armată de partizani... și pentru a îndeplini o misiune secretă, care trebuie să fie ascunsă până și de propriii aliați. Totul începe cu șase oameni parașutați în spatele liniilor inamice. Șase oameni împotriva a două divizii de blindate germane. Pe care trebuie să le distrugă.”

Romanul a beneficiat de o ecranizare celebră, cu Robert Shaw, Harrison Ford și Edward Fox în rolurile principale.

 

 

Acolo unde se avântă vulturii

”Într-o noapte de iarnă din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, șapte bărbați și o femeie din forțele speciale britanice sunt parașutați pe un munte din Germania. Obiectivul lor: un castel aparent inaccesibil din Alpi, numit Castelul Vulturilor, în care se afla sediul Gestapoului. Misiunea lor: să salveze un general american, capturat de germani, înainte ca anchetatorii naziști să-l forțeze să dezvăluie planurile secrete ale Zilei Z. Dar o astfel de misiune îndrăzneață nu poate fi niciodată simpla, si destul de curând tensiunea crește, pe măsură ce membrii echipei încep să moară, iar adevarata misiune se dovedește a fi infinit mai complicată decât ar fi putut părea la prima vedere.”
Romanul a beneficiat de o ecranizare celebră, cu Richard Burton, Clint Eastwood și Mary Ure în rolurile principale.

 

HMS Ulysses

”Cartea a lansat cariera uimitoare a unuia dintre cei mai mari scriitori de romane de actiune și suspans ai secolului XX. Spune povestea fascinantă și plină de eroism a convoiului FR 77 către Murmansk. în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Hărțuiți permanent de atacurile inamicului și de frigul extrem al Arcticii, marinarii de pe nava Ulysses pornesc într-o călătorie care îi va împinge la limitele rezistenței umane...”

Romanul n-a fost filmat, dar a fost adaptat de Nick McCarty pentru BBCRadio 4, cu Sir Derek Jacobi și Sir Donald Sinden.

 

 

Alistair MacLean - Tunurile din Navarone. Traducere din limba engleză de Gabriel Tudor. 379 pag; Forța 10 din Navarone, traducere din limba engleză de Gabriel Tudor, 296 pag; Acolo unde se avântă vulturii, Traducere din limba engleză și note de Cătălin Georgescu, 298 pag.; HMS Ulysses, traducere din limba engleză de Ciprian Șiulea. 413 pag. Editura Litera.

Topic: 

Format: