Publicat: 1 Iunie, 2019 - 00:00

Marek Krajevski, născut pe 4 septembrie 1966 la Wroclaw, în Polonia, de  profesie lingvist, este probabil cel mai cunsocut autor de romane polițiste din țara sa. A debutat în 1999 cu „Moarte la Breslau”, primul dintr-o serie de cinci volume care-l au drept protagonist pe comisarul Eberhard Mock, tradus de asemenea la Crime Scene Press, roman care continuă cu cel de față. Cărțile sale s-au tradus în peste 20 de limbi, între care engleză, franceză, germană și spaniolă.

În centrul acestora, spuneam, se află comisarul Eberhard Mock (care apare în alte zece cărți), detectiv și consilier al poliției din Breslau, numele german al orașul polonez astăzi Wroslaw. Orașul este descris cu o asemenea măiestrie, încât nu putea să nu fi fost remarcată de critici. De pildă, Peter Miller scria în ”The Times”, că „o parte din magia întunecată a acesti cărți e dată de reimaginarea actualului oraș polonez Wroclaw drept ceea ce a fost vreme de 700 de ani – orașul german Breslau.”

Scriu editorii: „Breslau, 1927. Două crime elaborate, înspăimântătoare. Cadavrul unui muzician necunoscut e descoperit în spatele peretelui fals din atelierul unui cizmar. Câteva zile mai târziu, în altă parte a orașului e descoperit trupul mutilat al unui lăcătuș. Lângă fiecare victimă se află câte o filă dintr-un calendar de perete. E singurul lucru care leagă cazurile.

Consilierul criminalist Eberhard Mock trebuie să dezlege misterul celor două crime folosindu-se de mijloacele sale neortodoxe. Dar serile și nopțile pe care le petrece în compania paharului îi amenință căsnicia, iar soția lui pornește într-o odisee sexuală prin înalta societate. Foarte curând, Mock și echipa lui ajung să-l caute nu doar pe ucigaș, ci pornesc și pe urmele soției criminalistului.

Iar în inima orașului se răspândește putregaiul unei secte oculte care prevestește sfârșitul lumii…”

Un roman întunecat, violent și erotic, dar o poveste polițistă convingătoare.

 

 

Marek Krajevski – Sfârșitul lumii la Breslau. Crime Scene Press. Traducere din limba polonă de Cristina Godun. 294 pag.

 

Topic: 

Format: