18 iunie 2021

Lecturi de weekend: Sighetul copilăriei în rețete și imagini

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Locul unde ne naștem ne marchează întreaga existență și devenim purtătorii acelor ținuturi în fibra și sufletul nostru. Evoluția noastră ulterioară are la bază oamenii, tradițiile, peisajul acelor locuri.

M-am născut la Sighetul Marmației, la confluența între culturi, la poalele Solovanului, înconjurată de apele când iuți, când line, ale Izei, Marei și Tisei.

Primii ani i-am petrecut la bunicii din partea mamei, în parfum de mere coapte și gogoși, înconjurată de obiceiuri de oameni simpli, cu frica lui Dumnezeu. Bunica era precum o generăleasă când înșira borcanele de gem, dulceață, zacuscă și murături, într-o casă în care până și pisica avea coada apretată. Bunicul era un vrăjitor care putea să facă orice cu mâinile lui de aur: să repare ceasul de mână al unui prieten sau să construiască o clopotniță nouă la biserica din parohia noastră.”

Albumul ,,Sighetul copilăriei în reţete şi imagini” a fost lansat la Radio România Gaudeamus.

Păcat că editorul nu a adăugat volumului cu imagini admirabile și rețete delicioase măcar o scurtă notă biografică, din care să aflăm cum i-a influențat viața autoarei copilăria petercută pe plaiurile sighețene și ce a devenit în viață.

 Ana-Maria Ionescu – Sighetul copilăriei în rețete și imagini. Editura Integral. Colecția Memoria. 91 pag.