4 octombrie 2022

Lecturi de weekend: Sociologi în comunism. Începuturile unei profesii fără status

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Volumul de față este o provocare – scrie Zoltan Rostas. Mai mult decât bine venită. Și o șansă pentru deschiderea drumului către înțelegerea realității unei profesiuni, cea de sociolog, din ultimele decenii ale regimului comunist.

Nu dezvoltă mitologia reabilitării din anii ’60 a acestei științe repudiate în anii regimului de sorginte stalinistă, nu laudă impetuoasa „creștere” a literaturii de specialitate după această deschidere, nu repetă discursul festivist despre rolul sociologului în societatea (pe atunci: multilateral dezvoltată). Această carte este un document unic produs de foștii studenți ai secției de sociologie a Universității din București.

Poate constitui un avertisment pentru istoricii regimului comunist, care sunt tentați să examineze viața universitară, viața științifică, viața culturală la nivelele cele mai ridicate, dând importanță deciziilor, proceselor, conflictelor din aceste sfere, eludând întâmplările la „firul ierbii”, care ascund creativitatea necontabilizată în materie de supraviețuire.

Sociologi în comunism. Începuturile unei profesii fără status. Coordonator Sorin Mitulescu. Editura Tritonic, colecția Sociologie. 302 pag.