Publicat: 1 August, 2020 - 00:00
Share

„Thrillerele financiare sunt rare. Cristina Alger reușește să ne poarte într-o călătorie incitantă în subteranele lumii bancare pervers de bogate.“ - The Times

Nu sunt multe romanele despre care celebrul Lee Child să scrie: „Te prinde, te satisface, te captivează – o carte a timpului nostru. Ce scrie aici probabil se întâmplă deja undeva.“ Un îndemn clar la lectură, pentru că vom da de o carte de primă mână. Un thriller financiar cum s-au scris puține altele, despre un subiect care, de câțiva ani, este amplu frământat de presă: cum își ascund liderii autoritari ai lumii, dictatorii, șefii cartelurilor drogurilor și alți potentați câștigurile onoroase fabuloase în depozite off shore, prin intermediul unor bănci lipsite de scrupul și case de avocatură care trăiesc numai din malversațiuni.

Scriu editorii: „Într-o dimineață de noiembrie, un avion privat, aflat în drum spre Geneva, dispare de pe radar, iar rămășițele lui sunt găsite undeva în Alpi. La bord se afla Matthew Werner, bancher la Swiss United. Văduva lui, tânăra Annabel, rămâne cu un laptop codat și cu o listă de clienți dubioși, dar, mai ales, cu multe întrebări fără răspuns și cu convingerea că moartea soțului ei nu a fost un accident. Marina Tourneau, jurnalistă de scandal, s-a logodit cu Grant Ellis, moștenitorul unei familii extrem de bogate, așa că nu vrea să mai scrie despre viețile luxoase ale elitei New Yorkului, ci să facă parte din ea. Dar, înainte, vrea să mai cerceteze o singură pistă: a descoperit la Swiss United informații care îi privesc pe unii dintre cei mai importanți oameni din lumea financiară. Știrea aceasta ar putea să-i aducă lui Annabel răspunsurile mult așteptate, dar Marina nu e hotărâtă să o publice.”

Veți găsi în această carte care se citește pe nerăsuflare două excelente portrete de femei, informații despre dedesubturile afacerilor bancare și ororile la care sunt dispuse ele să recurgă pentru a-și spori și conserva câștigurile, dar și despre cât de larg e evantaiul celor care își ascund averile în depozitele off shore, de la dictatorul sirian Assad, la Putin și la narcotraficanți. Urmăriri, crime, răsturnări de situație, tot ce e necesar pentru a captiva un cititor.
 

Cristina Alger – Soția bancherului. Traducere din limba engleză de Tiberiu Enache. Editura Armada. 301 pag.

 

 

 

 

Topic: 

Format: