30 septembrie 2022

Lecturi de weekend: „Soția pierdută” de Alyson Richman

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„O evocare înduioșătoare, romantică și dureroasă, senzuală și scrisă minunat (…) poate ajunge să fie la fel de faimoasă ca Alegerea Sophiei pentru generația noastră.“ John Lescroart

Alyson Richman este o americancă autoare a multor besteselleruri internaționale. Romanul pe care îl semnalăm astăzi a fost publicat în 2011, drepturile de ecranizare au fost cumpărate de casă de producție și filmul va fi lansat în curând.

Într-o notă final, autoarea povestește cum i-a fost inspirată cartea. Se afla, într-o după-amiază, într-o frizerie, unde a auzit o poveste spusă de o persoană care fusese recent invitată la o nuntă unde bunica miresei și bunicul mirelui, care nu se întâlniseră înainte de ceremonie, și-au dat seama că fuseseră soț și soție înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Undeva în estul european. Evrei fiind amândoi, războiul i-a despărțit. El a emigrat în America, unde urma să-și aducă familia. Vaporul a fost torpilat pe drum, numele lui a apărut în ziare printre cei dispăruți, dar de fapt a fost salvat undeva în Irlanda, de unde și-a continuat drumul spre New York. Șase ani i-a scris mereu soției scrisori la care nu a primit răspuns. Pentru că soția fusese deportată în lagarul de la Terezin, unde, pictoriță fiind, a avut o detenție ceva mai suportabilă decât a celorlalți deportați, întrucât picta cărți postale ilustrate pentru Reich. După război, fiecare și-a reluat viața, și-a refăcut familia, au avut copii, au rămas văduvi. Și s-au reîntâlnit după șaizeci de ani printr-o întâmplare.

Scriu editorii:

„În Praga din zilele premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial, visurile a doi îndrăgostiți sunt sfărâmate atunci când sunt separați din cauza invaziei naziste. Zeci de ani mai târziu, la mii de kilometri depărtare, o întâlnire neașteptată îi aduce pe cei doi într-un moment în care se recunosc dintr-o privire. Soarta le dă Lenkăi și lui Josef o a doua șansă…

De la viața elegantă din Praga de dinainte de Ocupație la ororile provocate de nazism în Europa, Soția pierdută explorează puterea primei iubiri, rezistența morală a spiritului uman și puterea amintirilor.”

Alyson Richman – Soția pierdută. Traducere din limba engleză și note de Loredana Voicilă. Editura Litera, colecția Blue Moon. 295 pag.