Publicat: 27 Mai, 2018 - 00:00

Mara Wagner s-a născut în 1975 la Brașov, a urmat Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, lucrează în presa scrisă ca redactor-șef la o revista pentru femei și are un blog personal - meandmymonkeys.ro. Cartea de față a apărut în urmă cu aproape un an.

E o carte despre copilăria în vremea comunistă, deloc romanțată, bine scrisă, pe care o pot citi cu interes toți cei care au copilărit în acea perioadă, dar și cei care nu știu nimic despre epocă - și încă cu folos. E mai degrabă un fel de jurnal personal, nu are propriu-zis o poveste. Veți găsi de toate: relații familiale reci, filme dublate, muzică occidentală obținută pe sub mână, copii lăsați de capul lor de părinții care au prea alte treburi, cozi interminabile la alimente și de fapt la orice, mașini care pot circula doar în anumite zile, postul de radio ”Europa liberă” ascultat cu temere de cam toată lumea, jocuri.

Câți dintre eventualii cititori, care vor fi trăit în acele vremuri, nu se vor regăsi în fragmentul de mai jos, luat absolut la întâmplare? ”De data asta din difuzoarele casetofonului se revărsă o piesă cunoscută a lui Michael Jackson. Desigur, îi povestise de curând Ramonei cât de mult îl iubeşte pe Michael, avea două postere cu el, smulse din nişte reviste Bravo, primite din străinătate şi prinse cu bolduri de tapetul vernil din camera ei. Le privea îndrăgostită dimineaţa şi seara şi, de fapt, cam tot timpul, visa să-l cunoască într-o bună zi, să-i scrie o scrisoare şi să-i ataşeze o fotografie cu ea. Ţinea însă morţiş să fie una color, iar asta se putea face doar cu un aparat bun, cum avea mătuşa ei din Germania, care îi vizitase vara trecută. Făcea şi tatăl Ramonei poze, le developa în debara, pe întuneric, dar ale lui erau numai alb-negru; Maria nu se putea compromite, trimiţându-i lui Michael Jackson o poză alb-negru. Mai ales că ştia deja că, pentru poză, avea să îmbrace puloverul albastru în degrade, pe care i-l tricotase mama iarna trecută şi care-i venea atât de bine. Părul şi-l va ridica, îl va tapa şi îşi va face un palmier în vârful capului, cum avea Madonna. N-avea cum să nu-l impresioneze pe Michael, era sigură că-i va trimite măcar un autograf, dacă nu chiar o scrisoare.”

Doina Rusti o recomandă pe autoare cu încântare: „Proză a adolescenței sub comunism, din seria confesională, scrisă cu implicare și cu talent, cartea Marei Wagner se integrează unui trend literar născut din nevoia unanimă de a mărturisi despre o lume întunecată. Cu grija pentru poveste, romanul degajă emoție autentică, participare și nu în ultimul rând o vocatie a dialogului.“

Mara Wagner – În spatele blocului. Editura Nemira. 262 pag.

 

 

 

 

Topic: 

Format: