29 iunie 2022

Lecturi de weekend: „Stalin și poporul rus… Democrație și dictatură în România contemporană” de Gheorghe Onișoru

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Profesor univ. dr. Gheorghe Onișoru, născut în 1963, este un istoric care a deținut funcția de președinte al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în perioada 2000-2006, fiind primul președinte al acestei instituții. A publicat mai multe volume despre istoria contemprană a României, cum sunt și cele două de față; primul, pe care îl semnalăm acum, „Premisele instaurării comunismului”, al doilea,

„Stalinismul in România” (care prezintă principalele evenimente politice din perioada 1945-1948 care au condus la instaurarea regimului comunist, descriind forțele politice interne si relațiile dintre acestea, precum si activitatea regelui Mihai I.)

Scriu editorii:

„Procesul de comunizare a României a urmat un model gândit până la ultimul detaliu la Kremlin, dar a avut și caracteristicile sale, izvorâte din particularitățile istoriei românești din prima parte a secolului XX. Abdicarea regelui Mihai I la sfârșitul lui 1947 și proclamarea Republicii Populare Române imediat după aceea nu pot fi înțelese fără studierea și analizarea celor peste două decenii de democrație interbelică și a perioadei tulbure a celui de-al Doilea Război Mondial.

În Stalin ș­i poporul rus… Democrație ș­i dictatură în România contemporană, Gheorghe Onișoru prezintă succesiunea de regimuri politice – democratic bazat pe Constituția de la 1923, autoritar al regelui Carol al II-lea în baza Constituției de la 1938, statul național-legionar și dictatura antonesciană – care a condus, într-un final, la actul de la 23 august 1944 și la încheierea Convenției de Armistițiu câteva săptămâni mai târziu. În același timp, autorul explică împrejurările instalării guvernului Petru Groza, primul cabinet cu prezență comunistă semnificativă.”

Gheorghe Onișoru – Stalin și poporul rus… Democrație și dictatură în România contemporană. Premisele instaurării comunismului. Editura Corint Istorie. 542 pag.