6 decembrie 2021

Lecturi de weekend: Suflete goale

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un prim roman dintr-o serie stranie, cu crime violente, fantezie din belșug, suspans aidoma, recurs la religii și practici religioase vechi.
În care apare oa ființă care trăiește neschimbată de 450 de ani. Și vânează suflete goale. Acestea sunt creaturi nemaivăzute, entități malefice, venite cine știe de unde, care vor haosul. „Un suflet gol se strecoară într-o gazdă umană pentru o perioadă limitată. Sunt creaturi ale Haosului. Prosperă când acesta se manifestă. Se bucură nespus când persoana care le găzduiește este ucisă. Astfel, sunt expulzate din trupul respectiv, călătoria lor luând sfârșit. Momentul morții, când gazdele sunt ucise, le produce o plăcere inconmensurabilă – iată motivul pentru care comit aceste crime violente.”

Suflete goale sunt numite în folcorul mesopotamian spirite spurcate.

Țelul suprem al sufletelor goale este haosul, iar haosul suprem l-ar putea obține luând în stăpânire o persoană care deține foarte multă putere.

Ideea este că trebuie găsite toate persoanele care au avut legătură cu locul unde s-a petrecut evenimentul în prima jumătate de oră, pentru a afla în care dintre ele s-a ascuns sufletul gol.

Vânătorul de suflete goale a prins trei dintre ele, pe care le-a închis în recipiente speciale, de unde nu mai pot scăpa, și e acum pe urmele celui de-al patrulea, cel mai rău.
Scriu editorii: „Viața Odessei Hardwicke este zguduită când se vede obligată să-și ucidă partenerul, pe Walt Leppo, un agent FBI decorat, care devine brusc și inexplicabil violent în timpul arestării unui criminal sângeros. Nu o neliniștește tragedia în sine, cât prezența fantomatică pe care crede că a văzut-o ridicându-se din trupul neînsuflețit al agentului.
Punând la îndoială viitorul său în FBI și propria sănătate mintală, Hardwicke acceptă o misiune minoră – aceea de a strânge bunurile din biroul newyorkez al unui agent pensionat. Ce va găsi acolo o va pune pe urmele unui personaj misterios, Hugo Blackwood, un om cu o avere uriașă, care pretinde că trăiește de secole și care fie are mințile rătăcite, fie este singurul apărător al omenirii împotriva unei teribile forțe malefice.”
Guillermo del Toro este unul dintre cei mai creativi și mai vizionari artiști ai generației sale. Și-a dovedit talentul remarcabil ca regizor, scenarist, producător și scriitor. Născut la Guadalajara, Mexic, s-a bucurat de recunoașterea mondială odată cu Cronos, un film horror cu accente fantastice. În 2004, a regizat și a fost coscenarist al thrillerului science-fiction Hellboy. Labirintul lui Pan a însemnat încă un succes internațional, filmul câștigând peste 40 de premii. În 2018, Forma apei a câștigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun film.
Chuck Hogan este scenarist, producător de televiziune și autor de bestselleruri New York Times. Cel mai cunoscut roman al său, Prince of Thieves, care a câștigat în 2005 Hammett Award, a fost numit de Stephen King una dintre cele mai bune cărți ale anului și a stat la baza filmului The Town. 

Guillermo del Toro și Chuck Hogan – Suflete goale. Primul volum din seria Benzile Blackwood. Traducere din limba engleză de Andrei Covaciu. Editura Trei. Colecția Fiction Connection. 359 pag.